„V každém větším městě je alespoň jeden malý pivovar a Zlínu právě takový chyběl," řekl známý hokejista o svém nápadu vybudovat ve Zlíně naproti Januštici minipivovar.

„No to je paráda, bydlím nedaleko. Asi se ze mě stane štamgast," usmál se nad tím, že v blízkosti jeho bydliště vyroste pivovar, Tomáš Žáček ze Zlína.

„Jestli tam bude i venkovní zahrádka, tak tam určitě při procházkách se psem zavítáme," prozradili manželé Jiří a Jana Chmelařovi.

Až pětadvacet tisíc litrů ročně

A tak Zlíňané, kteří mají rádi rodinné pivo, nemusí na něj jezdit do Malenovic či bližších i vzdálenějších měst. Od letošních prázdnin si mohou dopřát lahodného moku téměř v centru Zlína. Zlínští pivaři se však budou muset ohánět, protože Roman Čechmánek v případě zájmu místních milovníků zlatavého moku může ročně vyrobit až pětadvacet tisíc litrů piva.

Počítá i s pálenicí

„Pro začátek počítáme se třemi druhy a postupem času sortiment rozšíříme," slíbil dále Čechmánek. Samozřejmě že pokud návštěvníkům pivovaru vyhládne, bude o ně postaráno i po kulinářské stránce.

„Součástí pivovaru bude také restaurace s venkovním posezením. Určitě nebudou chybět pivní speciality a jídla připravovaná na pivu," usmál se bývalý hokejista Čechmánek. Podle jeho plánů má býtsoučástí nového zlínského pivovaru rovněž malá pěstitelská pálenice.

„Čechmánek a pivovar? No moc mu to přeji, ať se mu jeho záměr povede a ať se mu daří," usmál se další Zlíňan, pivař a Čechmánkův fanoušek Ladislav Novotný. Snad i on se proto stane jedním ze zákazníků, kteří ocení chuť domácího piva.

„Začátek je hodně těžký, malých pivovarů začíná být více a konkurence se rozrůstá," uvedla Jana Dohnalová z rodinného minipivovaru Valášek v Jasénce. Podle ní na to, aby se v novém pivovaru vařilo dobré pivo, je potřeba mít kvalitního sládka.

Bez dobrého sládka pivo neuvaříte

„Jestli budou mít dobrého sládka, určitě se chytnou," uvedla zkušená pivovarnice. „Lidé už mají dost patoků ze supermarketů a touží po dobrém a zdravém pivě. Dříve se dívali na cenu, ale teď oceňují spíše kvalitu piva," shrnula Dohnalová.

A co na vznik nových malých pivovarů říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámala? „Vidíme to jako velmi pozitivní trend. V současné době je u nás přibližně 160 fungujících minipivovarů a další se stále budují," uvedl Šámala.

Ačkoliv z hlediska výroby všechny dohromady produkují zhruba tolik jako pivovar s produkcí do sto tisíc hektolitrů, je výroba v těchto minipivovarech v jednotlivých regionech velice atraktivní a piva jsou vyhledávaná konzumenty.

„Piva vařená v minipivovarech výrazně obohatila nabídku," dodal František Šámala. Začínající pivovarníci by si podle něj měli dát pozor na to, aby řízný mok vařili skuteční odborníci, pro které je na prvním místě kvalita a bezpečnost výrobku.

„Malé pivovary jsou výjimečné už tím, že vznikly. Mohou vyrábět spoustu zajímavých sezonních značek a propojit je s kulinářskými lokálními specialitami a tím zviditelnit vesnici nebo město, ve kterém vaří své pivo," uzavřel Šámala.

Sledujte průběh stavby Čechmánkova pivovaru v seriálu Deníku, který začíná již tento týden.