V objektu Panorama u I. segmentu sídlí řada služeb i institucí. A právě tato dosud nepříliš hezká budova dostává v těchto dnech nový vzhled. Kromě samotného objektu však značně prohlédne i okolní prostranství. Tedy prostor před velkokapacitním domem, v němž je stovka bytů.

Investorem není v tomto případě město, ale majitel objektu společnost Cream.


„V rámci přestavby děláme novou fasádu na téměř celé budově a na střeše spodní části domu tvoříme náměstíčko. Bude zde společný prostor pro lidi, kde na nové dlažbě přibudou i lavičky," naznačila Ludmila Plačková, manažerka marketingového oddělení společnosti Cream.

Podle ní tak vznikne i adekvátní místo pro komunální odpad. Jeho ukládání nebylo totiž dosud příliš vzhledné.

„Celkově zde vznikne více volného a čistého prostoru. Po celou dobu rekonstrukce bude omezení pro občany jen minimální," ujistila Ludmila Plačková.

Skutečně. Průchod okolím je jen mírně zúžený. Jediné větší omezení je uzavření jednoho ze dvou vchodů do místní prodejny potravin.

Na klienty a zákazníky potravin, pekáren, lékáren, papírnictví, květinářství či banky nebo sázkové kanceláře tak žádné zátarasy nečekaly.

„Je to dobře, že se to tu změní k lepšímu. Chodím sem nakupovat skoro denně a kdo by nechtěl raději nakupovat 
v hezkém prostředí," říká jedna z místních Hana Večeřová.

Podobně to vidí i provozovatelé místních obchůdku či služeb.

„Proměnu okolí i budovy tady určitě uvítají úplně všichni. Vždyť se tu dlouhá léta nic nedělo. Už od doby, kdy jsem na Svazích začínala, je to tu stejné. Zkrášlení prostoru je určitě přínosem pro prodejnu i naše zákazníky," nepochybuje Ivana Nováčková, vedoucí pekáren Topek Topolná.

Jedna z provozoven sídlí právě i na Panoramě. Po dobu rekonstrukce mají sice obchody ztížené zásobování, berou to však jako nutnou daň za zrekonstruovaný objekt.

„Musíme to brát, jak to je. Prodejna se zavřít nedala," doplnila vedoucí prodejny. Investice do obchodního střediska Panorama bude dle společnosti Cream ve výši osm až deset milionů korun.

„Projekt by měl být dokončený na přelomu prosince a ledna," doplnila ještě marketingová manažerka společnosti.

V současné době společnost Cream připravuje i proměnu veřejného prostranství v areálu bývalého Svitu. Tam by mělo u bývalé hasičárny vzniknout další malé náměstí. Úpravy chodníků, které má firma v plánu, pak mají udělat pohyb v areálu bezpečnější než doposud.