„Svádíme boj o každého člověka. Za posledních deset let se od nás odstěhovala minimálně stovka lidí, vesměs kvůli lákavé pracovní příležitosti jinde. Tady totiž práce není. Navíc naši mladí jakmile vystudují, už se sem nevrátí," stýská si například starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš.

Největším zaměstnavatelem ve městě je podle něj městský úřad a to zdaleka nestačí. „Nezaměstnanost se pohybuje okolo patnácti procent a po pravdě nevidím žádnou šanci na zlepšení," krčí rameny Maniš.

Nová pracovní místa se město pokusilo zajistit alespoň výstavbou podnikatelského centra za padesát milionů. „Nabízíme tam začínajícím podnikatelům zlevněné nájemné," vysvětlil valašskokloboucký starosta. Centrum je aktuálně obsazeno z osmdesáti procent, vysokou nezaměstnanost ovšem téměř vůbec nesnížilo.

Aby obyvatelé z Valašských Klobouk neprchali pryč, snaží se město také připravovat další a další pozemky pro výstavbu nových rodinných domů. Stejnou cestou se vydali 
i v Brumově-Bylnici.

„Vykoupili jsme pozemky 
a od června se dělníci pustí do zasíťování. Zájem o stavbu domů je všude velký. Tímto krokem si také chceme udržet stávající občany, kteří chtějí stavět namísto žití v bytě," říká místostarosta Brumova Václav Bližnák.

Obyvatele se Brumov podle místostarosty Bližňáka snaží udržet také prostřednictvím lákavých kulturních akcí.

Odliv obyvatel trápí také Slavičín. Na konci roku 2009 tam žilo 6895 lidí, vloni už 
o stovku méně, 6794. „Ubývá nám jich, ač se je tu snažíme udržet," konstatoval slavičínský starosta Jaroslav Končický. Dodal, že se taktéž zaměřili na budování nových pozemků.

„Nedávno jsme řešili zasíťování nových stavebních ploch a do nového územního plánu zahrneme další lokalitu," upřesnil Končický. Z údajů Krajské správy Českého statistického úřadu ve Zlíně vyplývá, že ve Sdružení obcí mikroregionu Jižní Valašsko žilo v roce 2010 32 089 obyvatel. „To je o 1357 méně než v roce 2000," upozornila Hana Stryjová z tamního oddělení informačních služeb.

Region navíc nemá příliš velkou šanci na zlepšení, 
žádní potenciální zaměstnavatelé se tam totiž v blízkých letech pravděpodobně nepohrnou. „Z hlediska dopravní dostupnosti je tento mikroregion pro podnikatele neatraktivní," sdělila Miriam Majdyšová ze zlínské pobočky Úřadu práce ČR.