S myšlenkou vybudovat v Rožnově Jurkovičovu rozhlednu přišel už v 60. letech 20. století tehdejší ředitel zdejšího Valašského muzea v přírodě Jan R. Bečák. Jeho záměr se ale naplnit nepodařilo.

Později vizi znovu oživil etnograf a rožnovský zastupitel Daniel Drápala. Tentokrát už vedení města nezaváhalo a začalo hledat vhodnou lokalitu. První volba padla na kopec Hradisko se zříceninou strážního hradu.

Problémy s pozemky a nutnost náročného archeologického výzkumu ale přesunuly pozornost radnice jinam. Volba padla na Karlův kopec, kde pozemky patřily městu. Výhodou bylo navíc těsné sousedství s rožnovským skanzenem.

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, vyhánění ovcí a další tradice
Letošní rok už snad bude normální, věří ve skanzenu. Chystají padesát programů

Nelehký úkol dostal architekt Antonín Závada, který podle více než sto let starého náčrtu rozhledny od architekta Dušana Jurkoviče musel připravit kompletní dokumentaci ke stavbě.

„Tato rozhledna byla Jurkovičovou první samostatnou prací,“ připomněl před deseti lety při otevírání hotové rozhledny architekt Závada.

Letos slaví „dáma nad Rožnovem“ – jak zní přezdívka oblíbené vyhlídkové věže – kulaté jubileum 10 let od svého vzniku. Oslava výročí je naplánovaná na sobotu 7. května 2022 od 14 hodin a počítá se s účastí zajímavých hostů.

„Připomenou například zajímavosti a okolnosti vzniku i samotného fungování rozhledny,“ uvedl destinační manažer rožnovské radnice Marek Havran.

V průběhu odpoledne bude hrát cimbálová muzika a zájemci budou moci využít možnosti zúčastnit se komentované prohlídky s autorem projektu stavby rozhledny Antonínem Závadou.

„Nachystaný bude také program pro menší i větší děti. V době akce, tedy od 14 do 17 hodin, bude vstup na Jurkovičovu rozhlednu zdarma, stejně tak samozřejmě i komentované prohlídky,“ doplnil Marek Havran.

Na Jurkovičovu rozhlednu se lze dostat několika směry. Nejčastěji využívaná je cesta od velkého parkoviště vedle areálu Mlýnská dolina, který je součástí Valašského muzea v přírodě.

Trasa vede od lávky přes dřevěný mostek nad parkovištěm, dále nahoru do kopce po zelené turistické značce. Trvá přibližně 30 minut a dá se projít i s kočárkem.

Chirurgové Vsetínské nemocnice využívají nově při laparoskopických operacích špičkovou robotickou ruku; duben 2022
Vsetínští chirurgové využívají při operacích špičkovou robotickou ruku

Takto vypadá v zimě

Statistické údaje a zajímavosti o rozhledně:

  • Umístění: Karlův kopec 480 metrů
  • Výška rozhledny: 31,09 metru
  • Výška vyhlídkové plošiny: 18,8 metru nad úrovní terénu
  • Počet podlaží: sedm
  • Použitý materiál: kámen, dřevo, kov
  • Celkové náklady: 12,2 milionu korun
  • Dotace: 8,4 mil. korun z EU, 2,1 mil. korun z Nadace Děti-Kultura-Sport, 68 700 korun věnoval Alois Vychodil

Veškeré kovářské a klempířské práce a většina tesařských prací včetně detailů byla prováděna ručně za použití starých, dnes již téměř nepoužívaných, pracovních postupů. Na stavbu rozhledny bylo použito 200 kubíků kulatiny (100 m3 řeziva). Nosné prvky rozhledny jsou z dubového dřeva, na ostatní části byl použit smrk nebo jedle. Barevné řešení rozhledny odpovídá Jurkovičovým stavbám na Pustevnách. Rozhledna je stavěna dle původních architektových návrhů pouze s drobnými úpravami vycházejícími ze současných platných předpisů. Zdroj: www.visitroznov.cz