„On je vám tak galantní… Krájí mi maso, dáme si spolu pivo,“ popisuje společné chvíle Marie Stráníková.

Zuzana Šlúchová z NADĚJE tvrdí, že jejich klientka je neuvěřitelná chodící kronika.

„Moje maminka byla Litevka a s tatínkem se poznali na Sibiři. Byl tam jako legionář,“ rozvyprávěla se usměvavá seniorka.

„A já jsem se z velké lásky narodila v Tomsku. Doma jsme mluvili litevsky a rusky,“ pokračovala.

Když se vrátili do vlasti, měla ve škole problém s českým jazykem. Chodila do Masarykovy pokusné diferenciované měšťanské školy ve Zlíně, která byla vystavěna v roce 1932.

„Vyučila jsem se švadlenou, ale celý život jsem pracovala v mateřské škole,“ zavzpomínala.

I pro ni se chystá nové speciálními křeslo s područkami, které NADĚJE pro své klienty zakoupí z výtěžku 8. ročníku Kabelkového veletrhu.

Sběrné místo pro kabelkový veletrh v  květinářství Halka ve Zlíně. Vlevo Denisa Dočkalová, vpravo Eliška Gibalová
Kabelkový veletrh: Už se sešly i extra krásné kousky

Podle organizátorů akce a pracovníků zlínské NADĚJE je totiž nezbytné dosluhující sedací nábytek obnovit. Vybrané peníze poputují na židle s podpěrami, polohovací a kardio křesla či hydraulická chodítka. Jen kardio křeslo ale vyjde přibližně na 22 tisíc korun, hydraulické chodítko na 23 tisíc a seniorská židle s područkami pak stojí kolem dvou a půl tisíce korun.

„Těch budeme potřebovat přibližně čtyřicet,“ uvedla fundraiserka Jana Škývarová.

Z výtěžku uplynulých dvou let vznikla v loňském roce klienty seniorského domu a jejich příbuznými hojně využívaná pergola. Pod ní sedává i paní Marie se synem, který za ní pravidelně každý týden chodí na návštěvy.

„Když je hezky, sedneme si do chalúpky,“ sdělila Marie Stráníková. Jindy ji syn vezme na výlet, nebo sleduje televizi. Ráda se dívá na filmy z první republiky, ve kterých herci hezky slova vyslovují.

„Ale když říká vtip třeba pan Krampol, tak nevím, čemu se smát. On ta písmenka všechna spolkne,“ uvedla rozverně.

První ročník Kabelkového veletrhu ve spolupráci se Zlínským deníkem se konal v roce 2012. Od té body se pro potřeby zlínské NADĚJE podařilo vybrat téměř šest set tisíc korun. Z nich mohla NADĚJE pořídit pračky, lednice i speciální seniorskou houpačku nebo hydraulický zvedák. Ten přišel na sto tisíc korun. Z výtěžku byly nakoupeny i speciální lůžkoviny nebo tkalcovské stavy do chráněných dílen.

Brány Městského divadla ve Zlíně se všem, kteří chtějí přispět na dobrou věc koupí kabelky, otevřou již v pondělí 15. dubna. Od 16. do 19. hodiny mohou návštěvníci Kabelkového veletrhu podpořit seniorský dům NADĚJE.