Organizátoři ze zlínské Naděje otevírají dveře a davy žen se rozbíhají k pultům a ke schodům, na nichž leží asi dva tisíce kabelek. Pět minut po zahájení veletrhu jsou ty nejlepší kousky beznadějně rozebrány. Mezi šťastnými majitelkami jsou i paní Zdena s vnučkou Emou Špidlovou ze Zlína.

„Právě máme za sebou první kolo," hlásí babička Zdena. Řadu na kabelky před branami zlínského Městského divadla si vystály, vždyť jsou právě na svém druhém kabelkovém veletrhu a věděly, co je v náročných podmínkách stovek žen, které milují kabelky, čeká. „Prostě jsme si vybraly ty , které nám padly hned do oka a teď si je tady v klidu probereme a rozhodneme se, které si koupíme a které nakonec vyřadíme," vysvětluje a sedá si s vnučkou bokem od tlačících se davů.

„Já jsem hledala hodně kabelek s korálky anebo hodně zdobené," přiznává se Ema. To její babička navštívila Kabelkový veletrh zcela z jiného důvodu. „Já vlastně ani nic nehledám. Pro mne je to v podstatě sport. Doma mám tak dvě, tři kabelky, víc ani nepotřebuji," říká paní Zdena.

„To já mám doma kabelek asi patnáct a využiji je všechny. Asi pět nosím pravidelně, ostatní mám na tělocvik a na volný čas," chlubí se se svými poklady Ema.

Sestry Karolína a Kristýna Nedomovy z Otrokovic stály u divadla dvě hodiny před otevřením. Obě jsou studentky a na Kabelkovém veletrhu poprvé. Přesto, když viděly zástupy zájemců o Kabelkový veletrh, měly dopředu připravenou taktiku, jak sehnat ty nejhezčí kabelky za dobrou cenu. A aby o ně nepřišly, byly připraveny i na nějaké hmaty, chvaty. Jedna z nich totiž studuje policejní akademii a kdyby bylo třeba, je připravená kabelky bránit. „Je to tady super, mohla by být taková akce ještě například s botama," navrhuje Kristýna.

„Je to dobře provedené, ale všude spousta lidí," podotýká Karolína a jde si se sestrou prohlížet další úlovky.

Mezi nejcennější na letošním Kabelkovém veletrhu patřily zcela jistě designové kousky návrhářů, kterých se podařilo sehnat patnáct, od návrhářů napříč celou republikou. Nechyběly ani retro kousky a spousta nových, krásných kabelek.

Jedno ale měly společné. Výtěžek z prodeje pomůže dobré věci, a to je hlavní důvod, proč Kabelkový veletrh zlínské Naděje a Zlínského deníku vznikl.

„Bude zatím zřejmě nejúspěšnější, protože se nám podařilo dostat Kabelkový veletrh i do Otrokovic. Navíc, otrokovická Neděje uspořádá ještě Kabelkový veletrh v Uherském Hradišti, kde mají nově otevřenu sociálně terapeutickou dílnu," přiblížila fundraiserka Naděje Zlín Zuzana Šlúchová, která se svými kolegyněni veletrh kabelek připravovala.

Ačkoliv je veletrh hlavním tahákem pro ženy, tak by v Naději neradi zapomínali na to, že účel Kabelového veletrhu je charitativní a výtěžek půjde na sociální služby.

„Letošní výtěžek ve Zlíně bude věnován na nákup postelí při klienty chráněného bydlení a lůžkoviny pro seniory v Domě pokojného stáří," dodala Zuzana Šlúchová. Neopomněla také poděkovat všem, kteří se na akci podíleli.