„Jedná se o hedvábnou vyšívanou kabelku doplněnou bukovým madlem ze součástek nábytkářské firmy TON, zdobenou krystaly z českého skla značky Preciosa. Kabelka s názvem Eva je tak poctou českému řemeslu a v motivu detailní výšivky vzdává hold česko-britským vztahům – snoubí se na ní národní symboly česká lípa a anglický dub,“ popsala unikátní kus Andrea Vytlačilová.

Lodičky a psaníčko pro první dámu Evu Pavlovou vznikly v dílnách zlínské univerzity.
Lodičky pro první dámu Evu Pavlovou vznikly v dílnách zlínské univerzity

Na jeho vzniku pracovala celé tři týdny. „Barvu určila návrhářka šatů, paní Štěpánka Pivcová. Sdílela se mnou jejich skicu a látku, já jsem k tomu vymyslela kabelku,“ dodává Vytlačilová.

Kabelka Eva není první kouskem mladé designérky, který zdobí madlo z bukového ohybu, vytvořeného v TONu. Ze vzájemné spolupráce již bylo představeno více než devět jedinečných modelů. Využívají se pro ně jedny z nejmenších součástek, které se v Bystřici pod Hostýnem vyrábí – vložky do zádové opěrky dětské varianty židle č. 14 s názvem Petit či vložka do opěradla židle č. 4. Právě ta je použita v kabelce pro první dámu.

Nová první dáma Eva Pavlová si oblékla na slavnostní oběd s bývalým prezidentem Milošem Zemanem šaty od přední české návrhářky Zuzany Kubíčkové, rodačky ze Zlína.
První dáma Eva Pavlová oblékla model návrhářky ze Zlína

„Pro naše ohýbače se vzhledem k subtilnosti jedná o jeden z nejnáročnějších tvarů. Při jeho tvorbě musí ke dřevu přistupovat s velkým citem, protože má detail tendenci se lámat,“ přiblížila mluvčí společnosti TON Anna Handlová.

Provoz továrny na ohýbaný nábytek (dnes nejstarší svého druhu na světě) byl v Bystřici pod Hostýnem zahájen v roce 1861. Do té doby neobvyklý systém průmyslové organizace práce i možnosti unikátní technologie, pomohly ohýbanému nábytku k expanzi do celého světa. Na principy po generace předávané ruční práce a její funkční propojení současná firma TON plynule navazuje.

Andrea Z. Vytlačilová se narodila v Hradci Králové, dětství prožila na malé vesničce Mžany v Podkrkonoší. Sedmým rokem žije střídavě v Česku a v Londýně, kde studovala oděvní výtvarnictví na umělecké škole Central Saint Martins, mezi jejíž absolventy patří třeba Alexander McQueen, Stella McCartney nebo John Galliano. V Andreině práci se prolíná móda s uměním, papír s látkou, 2D s 3D. Ve velké míře se věnuje textilnímu tisku, výšivkám, přírodnímu barvení a hlavně přírodním materiálům, obzvlášť pak hedvábí, bavlně nebo lnu. Věnuje se také ilustraci a textilní tvorbě. V roce 2020 byla časopisem Forbes zařazena do výběru 30 pod 30.