Farmářský den nabídne regionální výrobky

Kdy: sobota od 9 do 15 hodin

Kde: Otrokovice, náměstí 3. května

Přehlídka vybraných regionálních výrobců kvalitních potravin a chutného občerstvení se chystá v Otrokovicích už tuto sobotu. od 9 do 15 hodin se tam koná Farmářský den. Na náměstí 3. května budou moci příchozí zakoupit mléčné výrobky, uzeniny, koření, ovoce i zeleninu, také včelí produkty. Ochutnat budou moci zdravé placky do ruky nebo kávu z pražírny. Vstup na akci je volný.

Ve Vlčnově oslaví výročí 155 let od narození Joži Uprky

Kdy: sobota od 19 hodin

Kde: Klub sportu a kultury ve Vlčnově

Písničky z malířovy palety je název komponovaného programu, který v roce 2001 získal hlavní cenu Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici a jenž byl v následujícím roce zdokumentován Českou televizí v pořadu Barvy a písně. Projekci Uprkových obrazů doplněnou archivními fotografiemi a provázenou lidovými písněmi i tanci letos opět uvede cimbálová muzika Danaj při příležitosti oslav 155 let od narození Joži Uprky. Zájemci tak mají možnost v sobotu 15. října od 19. hodiny navštívit v prostorách Klubu sportu a kultury ve Vlčnově toto představení. Mimo cimbálovou muziku Danaj a její Malé taneční skupiny se představí také Jan Gajda a přední pěvečtí sólisté ze Slovácka. „Určitě zazní mnoho lidových písní a dokonce i několik sakrálních skladeb souvisejících s životem Joži Uprky," uvedla Uprkova pravnučka Magdalena Múčková.

Svátek archeologie připomenou v Holešově přímo u základů synagogy

Kdy: sobota ve 13 hodin

Kde: před budovou bývalé Charity v Holešově

Připomínku toho, že 15. říjen je Mezinárodním dnem archeologie, připravili na nadcházející sobotu experti na tento obor v Holešově. Detašované pracoviště Ústavu archeologie památkové péče pro Zlínský kraj se totiž právě během tohoto dne bude věnovat vykopávkám v oblasti tamní Nové synagogy, zničené za války nacisty, a svou práci představí veřejnosti. „Lidé tak mají možnost vidět odborníky na archeologii přímo při jejich práci: zájemcům se budou věnovat a rádi zodpoví i případné dotazy," vysvětlila mluvčí holešovské radnice Jana Rohanová. Sraz je přímo na místě vykopávek, tedy na trávníku před budovou bývalé holešovské Charity, v místech někdejšího rabinátu.

V Břestku budou šlapat zelí nožky svobodných dívek

Kdy: sobota od 16 hodin

Kde: multifunkční sportovní hala v Břestku

Jak cennou zeleninou je zelí, to už věděli staří Římané, kteří zelné hlávky uchovávali nasolením. Jak se šlape zelí a z něj se vyrobí kysané, to už dvanáct let vědí v Břestku. Tuto oblíbenou činnost, která neodmyslitelně patří k podzimu, pořádá v obci tamní Spolek pro udržení tradic (SUT). A nebude tomu jinak ani v sobotu, kdy v multifunkční břestecké sportovní hale v 16 hodin odstartuje třináctý ročník akce Šlapání zelí.

Nejprve se s písničkami a říkankami představí děti z břestecké mateřinky, pak přijdou na řadu soutěže pro nejmenší. Za tónů cimbálové muziky začne krouhání očištěných hlávek zelí, do něhož se zapojí břestečtí muži.

„Loni jsem se do krouhání zelí také zapojil. Nebyla to těžká práce, jen při ní bylo potřeba dávat pozor na prsty. Musím přiznat, že jsem se u krouhání jaksepatří zapotil," svěřil se s úsměvem starosta obce Jindřich Krušina.

Jakmile bude zelí nakrouhané, přijdou na řadu nožky mladých děvčat, která budou žlutozelenou krouhanku šlapat do velké kádě, muži budou zelí solit a kmínovat, ale také dívkám slivovici nalévat. A bude při tom jistě hodně legrace. Jak bude kvašené zelí chutnat, to posoudí návštěvníci mikulášského večírku počátkem prosince.

V Držkové ukončí jezdeckou sezonu

Kdy: sobota od 11 hodin

Kde: Patriot camp Držková

Tradiční ukončení jezdecké sezony se koná tento víkend v Držkové. Vyjížďka jezdců v sedlech povede katastrem obce s hezkými výhledy na vrcholy hostýnských hor. Od 11 hodin bude v prostorách Patriot campu Držková připraven program pro návštěvníky akce a především pro děti s četnými soutěžemi a hrami, možností jízdy na poníkovi a také s ukázkami kovářské práce.

Slavnostní zahájení vyjížďky je ve 13 hodin taktéž v prostorách Patriot campu Držková. Celou akci doprovodí lovečtí trubači. Pořadateli akce jsou zapsaný spolek Solisko a Ranč v sedle.

TEDxZlín jede na plný plyn. Afterparty je i pro veřejnost

Kdy: sobota

Kde: hotel Baltaci Atrium

Konference TEDxZlín hlásí vyprodáno. Devítka řečníků své inspirativní přednášky pronese už v sobotu v hotelu Baltaci Atrium ve Zlíně. Afterparty je přístupná i veřejnosti, videozáznamy budou online během listopadu.

Mottem tohoto ročníku zlínské konference TEDx je Na plný plyn. Právě řečníky totiž spojuje to, že ať už ve své profesi, nebo v nějaké jiné aktivitě jedou na plný plyn.

Svou řeč pronese zpěvačka a závodnice Olga Lounová, která do Zlína na konferenci přijede rovnou z rallye. K tomuto tématu bude mít blízko také Jan Charouz profesionální pilot formule, kuchař a podnikatel. Většího představování není potřeba ani u „showmana" Kazmy. Dále se představí Jiří Stodůlka úspěšný zlínský podnikatel zabývající se obnovitelnými zdroji, Marek Rosa přední vývojář umělé inteligence, Petr Skondrojanis HR expert. Pozvání přijal přední světový parazitolog Julius Lukeš nebo dvorní fotograf českého biatlonového týmu Petr Slavík. „Zájemci o setkání s řečníky, na které se nedostalo, nemusejí být smutní. Od 20.00 hodin jsme pro ně připravili afterparty v atriu hotelu Baltaci, na kterou bude volný vstup," řekla za pořadatele Monika Zábojníková. „Z celé konference také pořizujeme videozáznam. Během listopadu ho umístíme na internet, takže o obsah přednášek nikdo nepřijde," dodala Monika Zábojníková.

„Rejžování" aneb Setkání s Neošem

Kdy: sobota od 15 hodin

Kde: Otrokovice, Hotel Společenský dům

Přijďte si zavzpomínat na akci „Rejžování" aneb Setkání s Neošem, které se uskuteční zítra v Otrokovicích. Vzpomínkami provede herec a Neošův divadelní syn Gustav Řezníček. Speciálním hostem bude Milan Neoral. Návštěvníky čeká komponovaný program plný divadla, poezie a milých vzpomínek.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU