„Padesátkou tady určitě řidiči nejezdí. Také kolem školky to berou rychle, i když je tam silnice zúžená. Policisty, kteří by měřili rychlost, jsem tu snad nikdy neviděla. Ať klidně přijedou. Jen doufám, že nechytnou mě,“ řekla Deníku s úsměvem například starostka Biskupic Dana Stodolová.

A právě tuto obec ležící jen tři kilometry od lázeňského města Luhačovice lidé označili za rizikovou, kde by bylo vhodné provádět kontrolu rychlosti.

Ilustrační foto.
Kde stavět? Za bydlení ve městě si lidé připlatí, okolní obce lákají cenou

Pomoci vytipovat další místa či pro ně hlasovat mohou lidé na internetovém odkazu: www.bezpecnecesty.cz/speedmarathon.

„Kromě vlastních analýz bychom rádi, tak jako v minulém roce, znali i váš názor,“ vyzvala veřejnost Eva Kropáčová z Policejního prezidia České republiky.

Dne 18. dubna 2018 totiž proběhne v rámci celé Evropy další kolo dopravně bezpečnostní akce SPEED MARATHON.

V ten den se do ní zapojí i Policie České republiky, a to s možností pro širokou veřejnost navrhnout vlastní místa vhodná pro kontrolu rychlosti.

„Policie České republiky provádí vlastní vyhodnocování rizikových lokalit na základě dopravně bezpečnostních analýz v daném teritoriu,“ doplnila.

Hlasování trvá už jen do konce měsíce.

Na měření rychlosti by si podle hlasujících měli posvítit také třeba ve Slopném. Podle starosty Karla Mozgvy zejména v tamní části Výpusta.

„V obou směrech, tedy na Loučku i Sehradice, tady řidiči jezdí šílenou rychlostí. Snadno se může stát nějaká nehoda,“ konstatoval.

Na neukázněné řidiče a absenci měření rychlosti poukazují také ve zlínské části Mladcová. A to hned na dvou místech. Tamní obyvatel Radek Vybíral se diví, že se tam vlivem toho ještě nestala někdy nehoda.

„Dvoje měření na cestě na Mladcovou a přímo na Mladcové jen schvaluji. Řidiči i přes informační radar směrem z Rackové tudy rozhodně nejezdí padesátkou. Divím se a doufám, že se to nestane, že tady žádné auto ještě někoho nesmetlo,“ uvedl.

Policejní mluvčí Petr Jaroš ujišťuje, že při měření rychlosti se snaží vycházet z mapy, kde na riziková místa lidé upozorňují.

„Posíláme hlídky na vytipované lokality nebo co nejblíže k nim. Ne všude to však z hlediska bezpečnosti jde. Jinak z našeho pohledu krajské policie je stran rychlosti nejkritičtější úsek mezi Tlumačovem a Otrokovicemi, dále pak cesta z Lípy na Slušovice,“ informoval.

Podle Markéty Vrajové ze zlínské Autoškoly Vrla by policisté měli kontrol provádět více. Akci, která umožňuje zapojení veřejnosti do vytipování míst, vítá.

„Myslím si, že kontrol by mohlo být více na tahu ze Zlína na Vizovice, z druhé strany pak ze Zlína na Otrokovice,“ konstatovala.

Ilustrační foto.
Ve Zlínském kraji skokově ubyl hazard. Kvetou ale internetová casina