Vše nakonec končí celkem dobře, při krádeži jsou totiž přistiženi, na místo přijíždí policie, která je také nedaleko školy dopadne. „Takový případ se nám tu tehdy opravdu stal. Těžko říct, proč kradli. Byli to buď bezdomovci, nebo narkomani chtějící si tak opatřit peníze na drogy. Tuším, že jsme tehdy nebyli jedinou školou pro jejich krádeže," vzpomíná pro Zlínský deník ředitel ZŠ Slovenská Otto Procházka.

Naráží tak na fakt, že kdyby tehdy hlavní vchod do budovy snímala kamera, možná by dvojici od loupení odradila. A právě tohoto preventivního opatření se škola dočká, stejně jako všechny další základní a mateřské školy zřizované městem Zlín.

„Samozřejmě to vítáme, je to opravdu dobrý nápad. Kamera snad odradí případné zloděje vloudit se do škol za účelem krádeže," pochvaluje si Otto Procházka. Přímo u ZŠ Slovenská se navíc rozhodli ještě pro jeden krok: právě v těchto dnech tam řemeslníci pracují na vybudování prosklené vrátnice. Tu má podle ředitele školy obsluhovat jeden člověk s osmihodinovou pracovní dobou. „Bude sjednán přes úřad práce, v jehož evidenci je," dodal šéf školy.

Kamery střežící hlavní vchody do škol a školek chce město kvůli jejich zabezpečení, stejně tak i bezpečnosti dětí a personálu.

„V tuto chvíli dáváme všechny podklady a plány dohromady. V září by pak mělo dojít k setkání se všemi řediteli. Chceme mít tuto záležitost systémově podchycenou, bude mít řád. Každý si tak nebude moci diktovat podmínky, jak by si to představoval," podotýká mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

Školy samozřejmě záměr města vítají, například ZŠ Dřevnická se už letos dvakrát potýkala s vandaly. Podle tamního ředitele Pavla Dvořáka začátkem roku rozbili sklepní okna budovy a vlezli dovnitř.

„Prostory sice škola nevyužívá, ty slouží jedné bigbítové kapele, která tam zkouší. Koncem jara pak opět rozbili šest sklepních oken," přibližuje případy ředitel. Vniknout do školy si prý netroufnou, mají tam totiž poplašné zařízení napojené na městskou policii.

„Za kameru u vchodu přesto budeme opravdu rádi, klepu na dřevo, že jsme zatím nic vážnějšího řešit nemuseli," dodává Pavel Dvořák. Souhlasí s ním třeba i šéfka Mateřské školy Louky Ivana Vymětalová. „Vím o tom a jsem moc ráda. Myslím si, že to bude k dobru věci," konstatuje ředitelka.

Pavel Janík, mluvčí Městské policie Zlín, soudí, že instalace kamer na školách je přirozený důsledek incidentů, které se staly poměrně nedávno, jako například útok jedné ženy ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Pobodala tam několik lidí a jednoho studenta zavraždila.

„Bezpečnostní situace se každým rokem mění, samozřejmě i z hlediska aktuálních hrozeb. S ohledem na to je proto nutné měnit přístup a kamery jsou vhodné řešení. Dříve se neřešilo, že někdo může vniknout do školy a dopustí se násilného trestného činu. Teď je to stále častější, a prevence je tudíž nutná," říká mluvčí.

Kamery podle něj budou mít pravděpodobně datové úložiště na záznamy, které strážníkům i pracovníkům školy pomohou při objasnění různých případů.

Podle náměstka ústředního školního inspektora Ondřeje Andryse musí být kamery umístěny v souladu s požadavky Úřadu na ochranu osobních údajů.

„Jsou jednou z možností zabezpečení škol. Pokud je město chce a vedení zařízení také, tak proč ne," doplňuje Ondřej Andrys.