Kurzy probíhají ve Zlínském kraji poprvé a pořádá je Veterinární a farmaceutická univerzita Brno v součinnosti s Českomoravským mysliveckým svazem. První odborně proškolení pracovníci, kteří splní zkoušky a dostanou certifikát, začnou kontrolovat zvěřinu ve Zlínském kraji tento víkend.

Zvěř na ples se odstřelí v obdobích daných zákonem o myslivosti.

„Snažíme se, aby to bylo co nejblíže plesu,“ řekl hospodář Josef Ščuglík z Mysliveckého sdružení v Nevšové. Pak se odeberou vzorky, aby se předešlo případné infekci, a kus se zamrazí.

„Zvěř se zamrazuje v chladírnách, kde by měl stav masa posoudit veterinář,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy Zlín František Mahdalík.

„Pokud je ulovena zvěř pro lovce a jeho domácnost, prohlídka není nutná. Ovšem při využití zvěře k účelům, jako je ples, by zvěřina měla být zkontrolována,“ řekl Mahdalík.

Pokud už je zkontrolovaná zvěřina vytažena z chladírny a čeká na šťastného výherce tomboly třeba na pódiu, měla by být okolní teplota mezi čtyřmi až sedmi stupni Celsia.

V případě nesplnění všech těchto podmínek hrozí pokuta až do výše jednoho milionu korun pro právnické osoby, tedy i pro myslivecká sdružení, která většinou takové plesy pořádají.

Vzhledem k tomu, že všechny povinnosti stanovené zákonem dodržuje, se prý Ščuglík pokut nebojí.

„Zatím se naše sdružení pokutám vyhnulo, protože všechny předpisy splňujeme,“ podotkl hospodář.

Iva Chmelová