Prezidentský kandidát v pátek navštívil lázeňské město Luhačovice

Jste v Luhačovicích poprvé, nebo to už tady znáte takříkajíc jako své boty?

Jsem tady poměrně často, byl jsem tu už několikrát. Což o to, ale přece nemůžu vynechat kraj, kde roste trnkovice. To je pro mě strašně důležitá záležitost.

A ochutnal jste tedy už trnkovici?

Jednu jsem už vyzkoušel a doufám, že ochutnám ještě další. Určitě na to dojde.

A co vincentku, typický luhačovický nápoj, i tu jste si dal?

I tu jsem si dal, ale přiznávám, že je mi mnohem bližší slivovice.

Máte nějaké vazby ke Zlínskému kraji?

Nějaké zvláštní ne, ale měl jsem tu přítele, který bohužel zemřel. Byl to jeden z mých nejlepších přátel. Také ve Zlíně jsem už byl několikrát. Znal jsem velice dobře i pana Baťu, který už ale také zemřel. Měl jsem velikou čest mluvit při jeho devadesátinách. To je už ale dávná minulost.

Při jaké příležitosti jste tentokrát dorazil do Luhačovic?

Je tu vzpomínkový večer na mého velkého přítele, který před rokem zemřel. Měl jsem ho opravdu rád, znali jsme se hodně let. Byl to velký básník, jmenoval se Ivan Martin Jirous, řečený Magor. Jeho Labutí písně patří k pokladu české poezie. Měl by si je přečíst každý.

A zdržíte se tady? Podíváte se po okolí?

Obávám se, že ne. Chci tady přespat, vlastně se konečně pořádně vyspat po čtrnácti dnech nepřetržitého nasazení. Byl jsem v Káhiře, Praze a před sebou mám let do Bruselu. Možná si ale čas na procházku najdu, projdu se po promenádě a pak zase zdrhnu do Prahy. Luhačovice jsou ale opravdu krásné lázeňské město.

Mám jednu otázku k vaší kandidatuře na prezidenta. Jak vidíte své šance?

Já nevím. Když máte hlavní roli na jevišti, tak nemůžete posoudit představení. Na to musíte sedět v hledišti. Pluji proti proudu, ale snad to mě na tom baví nejvíce. Proud jde dnes spíše jiným směrem. A bojovat proti tomu, to je na tom zajímavé. To je výzva, která stojí za to.

Takže si toho užíváte?

Ano, užívám si volebního boje a s pomocí Boží vyhraji. 

Čtěte: Karel Schwarzenberg navštívil Luhačovice