Plán na vybudování nejrozsáhlejšího projektu v historii zoo se začal rodit již před několika lety. 

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek společně s ředitelem zlínské zoo Romanem Horským poklepali základní kámen výběhu B pro slony, který je součástí první etapy projektu.

„V dolní části zahrady, ve směru k obci Lukov, byla zahájena výstavba prvního ze dvou výběhů pro slony v hodnotě kolem 24 milionů korun. Sloni jej budou moci využívat již v roce 2018, kdy Zoo Zlín očekává narození prvního mláděte slona afrického,“ uvedla mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Podle ní v roce 2018 na výstavbu prvního výběhu pro slony naváže chovné zařízení, které by mělo být dokončeno do roku 2020.

„Společné vnitřní ustájení pro slony bude patřit mezi tři největší zařízení svého druhu v rámci světových zoo. Celková plocha vnitřního zařízení pro slony bude činit 3600 m2,“ uvedl ředitel Zoo Zlín Roman Horský.

Slonice africká ve zlínské ZOO.
Březí slonice Zola už nabrala sedmdesát kilo

Celý projekt Karibuni je rozdělen do tří samostatných etap.

„Nejvýznamnější je vybudování výběhu pro slony. Díky němu mohou vůbec sloni zůstat ve zlínské zoo a mají šanci na přirozené rozmnožování,“ doplnil ředitel Horský. Karibuni vznikne na ploše 21 hektarů.

„Návštěvníky zavedeme do oblasti střední a západní Afriky a nabídneme jim mimo jiné zážitek z projížďky v loďkách a náklaďácích nebo z přespání v africkém kempu. Hlavní dominantou bude chovné zařízení pro slony. Oblast se stane domovem i dalších zástupců africké fauny,“ uvedl Roman Horský.

Samice slona afrického ve zlínské ZOO.
Jako první v ČR: Zlínská zoo očekává narození mláděte slona afrického

Projekt si získal i podporu radních jak z města, tak také z kraje.

„Naším společným přáním je, aby se zoo dále rozšířila, abychom vše, co spolu budujeme, budovali ne pro sebe, ale pro naše děti,“ řekl při slavnostním aktu hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

„Projekt Karibuni nám dává možnost posunout význam naší zoologické zahrady na úroveň nejlepších evropských zoologických zahrad,“ doplnil ředitel zoo.

Stavba D49. Ilustrační foto
Petici na podporu dálnice chybí už jen dva tisíce podpisů