„Ke Slunečnici mám dlouhodobě pozitivní vztah, je to úžasné místo, kde najdou postižení lidé zázemí a mohou se zde zapojit do běžného života. Kdysi jsem tu sám pomáhal a podílel se na chodu kavárny," sdělil Adámek.

Projekt Slunečnice funguje 10 let a je určený sociálně znevýhodněným skupinám. Jako zaměstnanci kavárny tu pracují lidé s mentálním postižením, kteří se podílejí i na činnosti chráněných dílen.

„Naším cílem je, aby si tito lidé našli práci a stali se soběstačnými, je to sice těžké, ale daří se nám je zapojit do běžného života," informovala koordinátora projektu Sylvie Osíčková.

Za dobu jeho fungování si podle ní našlo práci dvanáct jejich klientů. Součástí chráněných dílen je například i ta keramická, kde mentálně postižení lidé vyrábějí spolu s ostatními zaměstnanci dárkové předměty a za odvedenou práci dostávají mzdu. Mohou se tak naučit hospodařit s vlastními penězi, a získávají tak pocit nezávislosti a zodpovědnosti za vlastní život.

„Práce s postiženými lidmi je náročná, ale naplňuje mě. Začínala jsem tu jako dobrovolnice a zůstala jsem skoro rok," svěřila se vedoucí keramické dílny Veronika Danko.

V kavárně je i relaxační prostor pro matky s dětmi, kterým je v letních měsících k dispozici i rozlehlá zahrada. Matky s dětmi sem rády chodí a v létě si na zahradě hraje i stovka dětí. „Pro naše zaměstnance s mentálním postižením je skvělé hlavně to, že přijdou do kontaktu s každodenním životem ostatních lidí. Často si zde najdou přátele a získají sebedůvěru a pocit, že dokážou stát na vlastních nohou," popisuje přínos kavárny a chráněných dílen usměvavá vedoucí kavárny Eva Dohnalová.