Mnohé z nich darovaly krev poprvé, ale bývalá královna krásy Eva Čerešňáková a současná ředitelka České Miss podstoupila již na 30 odběrů. „Krev daruji už deset let a vždy tím daruji i kousek sebe,“ uvedla Čerešňáková.

Plejádu krásných žen si nenechal ujít hejtman Jiří Čunek, který bývalé vítězky soutěže Česká Miss i finalistky letošního ročníku přijel podpořit. „Každý muž by byl šťastný dostat krev takových nádherných žen,“ zažertoval.

Svou krev mezi jinými daroval i člen představenstva nemocnice KNTB Vlastimil Vajdák. „Jsem pravidelným dárcem,“ uvedl. Ne náhodou se akce uskutečnila právě ve zlínské nemocnici. Spolumajiteli soutěže Česká Miss Martinu Ditmarovi totiž lékaři v krajské nemocnici zachránili život. Tento den vnímal symbolicky. Přesně před devíti měsíci se ráno probudil a necítil se zcela ve své kůži.

Zlín Design Week 2018. Studenti prostorové tvorby Fakulty multimediální komunikace UTB připravují výstavu Prostor je hra  před zámkem ve Zlíně.
Zlín Design Week láká na výstavy i open air gaming



„Hospitalizovali mne s akutním zánětem slinivky břišní,“ vyprávěl. V nemocnici strávil téměř šest měsíců, jen na ARO více než dva měsíce v umělém spánku,“ vyprávěl. Několikrát měl i otravu krve. Na záchranu jeho života spotřebovali lékaři dvacet krevních konzerv. „Nebýt dárců krve, asi bych tady už nebyl,“ uvedl Martin Ditmar.

Dárcům a dárkyním poděkovala i primářka hematologicko-transfuzního oddělení KNTB Jana Pelková. „Krev je nenahraditelná a nelze ji uměle vyrobit,“ vysvětlila s tím, že jsou tak odkázáni jen na dárcovství krve.

Podle jejích slov se často dostávají do dramatických situací, kdy lékaři z jiných oddělení nebo záchranáři volají, potřebujeme 10 krevních konzerv například skupiny 0 RH negativní. „Nerada bych někdy musela říct, nemáme,“ přiznala Jana Pelková.

ON-LINE rozhovor s kandidátem do senátu Michalem Filipem.
ON-LINE rozhovor s kandidátem do Senátu Michalem Filipem