Na Vsetínsku v obvodě 77 mandát obhajuje lidovec Jiří Čunek, na Zlínsku v obvodě 80 se o totéž pokusí Jana Juřenčáková (STAN). Soupeřit s nimi budou starostové měst, hejtman Stanislav Mišák (ČSSD), podnikatel Tomio Okamura nebo také kandidáti menších politických stran.

Čunek se na Vsetínsku utká třeba s viceprezidentem Agrární komory ČR Jindřichem Šnejdrlou (ČSSD). V barvách ODS kandiduje starosta Valašského Meziříčí Jiří Částečka. Pokrač. na str. 2

Komunisté nominovali Vladimíra Místeckého, zastupitele Valašského Meziříčí, který je zároveň předsedou osadního výboru části města Poličná, ale také zmocněncem přípravného výboru za její osamostatnění.

Vládní TOP 09/STAN a LIDEM naopak oznámily, že svého kandidáta na Vsetínsku nepostaví. Podobně se zachovaly i Věci veřejné nebo Strana zelených.

Do voleb ale přesto vstoupí nejméně dva kandidáti menších stran. Podle lídra do krajských voleb Radomíra Šuheje bude o mandát senátora v barvách Moravanů usilovat pětašedesátiletý důchodce Aleš Bardoň.

Suverenita-blok Jany Bobošíkové zase podle krajského předsedy Vladimíra Ledviny na Vsetínsku postaví o deset let mladšího právního a ekonomického poradce Karla Nedbálka.

Nedbálek v květnu 2010 kandidoval do Poslanecké sněmovny za Stranu práv občanů zemanovce, na podzim však v komunálních volbách ve Zlíně již hájil barvy Suverenity. Juřenčákovou na Zlínsku kromě Mišáka a Okamury vyzve i starosta Luhačovic František Hubáček (ODS) a bývalý poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který se podle krajské předsedkyně Strany zelených Kateřiny Zukalové může těšit i podpoře této strany.

Komunisté pak nominovali otrokovického zastupitele Václava Ransdorfa. Ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně na Zlínsku opět kandidáta nepostaví LIDEM ani Věci veřejné.