Ovšem to celé s menšími přestávkami doprovázené poutavým vyprávěním průvodců, které návštěvníky seznámily s trochou z historie této nejstarší budovy Zlína.

Věděli jste třeba, že Zlín postihly dva velké požáry, a to dokonce několik let po sobě? I toto byla totiž jedna z prvotních informací, se kterou průvodce seznámil návštěvníky, kteří se rozhodli vystoupat až na samotnou věž kostela. Tento den totiž tradičně patřil Zlínské pouti. Jde o akci, kdy se mohou návštěvníci podívat do zákulisí této budovy a dozvědět se o ní i něco zajímavého. „Bydlím tu celý život a nikdy jsem přitom neměla tu možnost se podívat do věže a navíc i s průvodcem. Takže proto jsem sem přišla, abych se dozvěděla něco z historie," vysvětlila jedna z návštěvnic kostela Petra Dostálová.

A zřejmě ani ona a možná ani nikdo z dalších hostů netušil, že původní kostel byl ve Zlíně postavený už ve 14. století. Ale jeho vzhled měnily postupem času jak přestavby, tak i dva velké ničivé požáry. První byl v roce 1819.

„V kronice se dokonce píše, že než se opravil, sloužily se mše na náměstí, a lidé se svolávali bubny," vysvětlil jeden ze dvou průvodců. Mše se do kostela vrátily opět v roce 1830, ale již za devatenáct let vyhořela budova znovu.

Možná, že bylo pro někoho překvapením, že se hodiny už dávno nemusejí ručně natahovat, ale že i tady jde doba kupředu. A vše ovládá nenápadný malý strojek, který je nařízen dokonce na 99 let dopředu.

Svou historii mají i zdejší zvony, které jsou takovou ozdobou věže. A kdo chtěl, mohl si na ně i zahrát. A pak opět nezbývalo nic jiného, než znovu sejít všech 115 schodů pěkně dolů.