„Pletu si svoji první pomlázku a děda mi to kazí,“ stěžuje si Lukášek Otvíral a zápasí s osmi proutky.

„Protože to tady máš blbě,“ směje se děda a chce vnukovi pomoct, ten se ale nedá.

Vypadá to poměrně složitě. Ve zlínském parku Komenského zápasí s proutím i celé rodiny.

Zkouším si uplést pomlázku ze tří proutků, ale to je prý špatně.

Baťův kanál. Ilustrační foto
Baťův kanál láká na nové lodě, sezona skončí dřív

„Vezměte si jich osm, ať to je pořádně,“ doporučuje mi zkušený proutkař (zřejmě ne proutník…) Pavel Mráček. Velice rychle jsme oba pochopili, že osm je na mě příliš, šest také a nakonec jsem se rozhodla jít raději kreslit vajíčka…

Je mnoho způsobů, jak kraslice nazdobit. V rámci druhého ročníku rodinné akce „Velikonoce v parku“, si mohl každý vyzkoušet nejen vajíčko pokreslit, ale také na něj vypálit různé vzory nad plamenem svíčky, nebo ho odrátkovat, obháčkovat, vymašličkovat…

Holčičky bravurně zvládaly různé techniky a vesele pobíhaly od stánku ke stánku, zatímco maminky s obavami sledovaly černé mraky na obloze maje deštníky v pohotovosti. Opět jsem se přesvědčila, že mám ruce levé a po několika pokusech zdobení jsem se rozhodla nakreslit si pastelkami vajíčko vystřižené z papíru.

Klabači v Hrobicích při obchůzce vesnicí o Velkém pátku.
Namísto zvonění na Hrobicích klabají

„Ukažte, já vám k němu přilepím špejli,“ pomohla mi ochotná výtvarnice Radka Vejmolová, která rychle pochopila, že to je jediný způsob, jak zachovat mé vajíčko alespoň trochu pěkné a neupatlané od lepidla.

V řemeslných dílničkách bylo možné vyzkoušet také výrobu jarních věnců, obrázků a vitráží. Zatímco já jsem se raději do náročných technik nepouštěla, děti si vše náramně užívaly.

Co nás ale zřejmě všechny fascinovalo nejvíce, byla výroba píšťalek z vrbového proutí – hbité prsty, léta praxe a píšťalka je během chvilky hotová!

Příští rok si tam přinesu stoličku a nožík – to by bylo, abych se to nenaučila!

Akce „Velikonoce v parku“ se koná v centru Zlína až do sobotní 18té hodiny.

Velikonoční jarmark na náměstí Míru ve Zlíně.
Hudba, jídlo a spousta rukodělných dárků. To je tradiční Velikonoční jarmark

MARCELA KANIOVÁ