Když s nimi telefonují, mohou ve sluchátku slyšet výbuchy a střelbu. Svým zaměstnavatelům budou chybět, jejich odchody by však výrobu neměly nijak výrazně omezit.

Kovárna VIVA ve Zlíně zaměstnává celkem čtyřiatřicet dělníků z Ukrajiny. Vedení společnosti se jim nyní snaží pomoci a vychází jim v nelehké životní situaci vstříc.

„Snaží se jim maximálně pomoci. V Kovárně VIVA se s nimi uskutečnila schůzka, se všemi byly individuálně projednány jejich současné potřeby. Někteří z nich odjedou a narukují do armády, na chod kovárny by to ale mít vliv nemělo,“ uvedla za organizaci mluvčí Kateřina Martykánová.

Úřady samozvané Doněcké lidové republiky v pátek začaly s hromadnou evakuací místních civilistů do Ruska.
Co s námi bude? řeší lidé v Donbasu. Dospělí muži nesmí překročit hranice

Své rodiny se snaží dostat do České republiky

Také otrokovický Continental Barum zaměstnává lidi z Ukrajiny. Celkem jich v podniku pracuje osmapadesát. Podle tiskové mluvčí společnosti Reginy Feiferlíkové, jsou pro ukrajinské zaměstnance připraveny na podnikovém intranetu informace, které jim mají pomoci orientovat se v problému i konkrétní rady, na koho se mohou obrátit.

„Zaznamenali jsme žádosti některých zaměstnanců o odchod domů. Většina z nich se však snaží situaci řešit tím, že chtějí příslušníky svých rodin dostat z válečného konfliktu do České republiky,“ přiblížila mluvčí Continental Barum.

Ve společnosti SPUR ve zlínských Loukách zaměstnávají v současnosti deset Ukrajinců.

„Vše řeší pracovní agentura, která zprostředkovala jejich práci v České republice,“ připomněla za společnost mluvčí Kateřina Martykánová.

Ukrajinská vlajka před sídlem Zlínského kraje.
Vyvěšením vlajky vyjadřuje kraj solidaritu s Ukrajinou

Ukrajince zaměstnává i zlínská nemocnice

I když se nejedná o výrobní podnik, přesto patří mezi největší zaměstnavatele v kraji. Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB) zaměstnává v současnosti šest zaměstnanců z Ukrajiny.

„Všichni pracují ve zdravotnických pozicích. Jeden lékař pracuje na urgentním příjmu a jedna lékařka si nyní plní mateřské povinnosti. Zdravotnice z Ukrajiny, po doplnění odpovídajícího vzdělání v ČR, pracuje jako ošetřovatelka a další tři zaměstnanci vykonávají sanitářskou práci,“ vyjmenovala tisková mluvčí nemocnice Renáta Večerková.

Podle ní plánuje jedna ze sanitářek v nejbližší době návrat na Ukrajinu.

„Důvodem jejího rozhodnutí však není současná politická situace, ale její zdravotní stav. Od ostatních zaměstnanců z Ukrajiny jsme nezaznamenali žádnou žádost o návrat do vlasti. V poslední době jsme neobdrželi ani žádnou žádost o zaměstnání žadatele z Ukrajiny,“ doplnila mluvčí s tím, že KNTB občas nějaké žádosti o zaměstnání lékařů z Ukrajiny registruje.

„Chtějí k nám nastoupit především kvůli vysoké profesní úrovni. Rovněž KNTB vnímají jako pracoviště, které je akreditováno k výkonu praxe před vykováním aprobační zkoušky,“ zmínila.