„Po Vánocích píší žáci hlavně pololetní kompozice a kantoři zkouší ty, kteří mají nerozhodné výsledky. Takže se vlednu nakupí celkem hodně práce,“ potvrdil ředitel Základní školy ve Zlíně– Želechovicích Michal Cholek. Avšechno musí stihnout do doby, než zasedne pedagogická rada školy. „Její termín je individuální. Třeba unás bude až čtyřiadvacátého ledna, aby měly děti čas opravit si známky co nejdéle,“ podotkl.

Větší pololetní testy se podle ředitele Základní školy ve Zlíně– Malenovicích Pavla Nedbala píší naštěstí pouze vněkolika hlavních předmětech. „Je to především matematika, český jazyk a cizí jazyk,“ sdělil.

Konkrétně unich se například učitelé mezi sebou domluvili a naplánovali sžáky kompozice vrůzné dny, aby se tak vyhnuli velkému náporu. „Už vprosinci visely na nástěnkách rozpisy, kde kantoři datumy větších písemek vjednotlivých třídách zapisovali. Žáci to tak mohli vědět spředstihem a dostatečně se připravit,“ poznamenal.

Podobný systém zavedli ina zlínské Obchodní akademii Tomáše Bati. „Učitelé nahlásí studentům termíny dopředu. Akromě rozpisů to řeší itak, že si některé prověrky napíší před Vánocemi, aby toho neměli vlednu tolik,“ objasnila ředitelka Alena Dofková.

Ale pouze známkami starosti učitelů nekončí. „Kromě samotných výsledků se vposledních lednových týdnech také sčítá absence a uvažuje onutných kárných opatřeních,“ poznamenala ředitelka vizovické základní školy Radmila Koncerová. Žáci ivyučující si pořádně oddechnout až 31.ledna, kdy se bude za půlroční snahu rozdávat pololetní vysvědčení.