Extrémní horka nejsou ničím novým pro zlínského radního Jiřího Jaroše.

„Zažil jsem je loni na dovolené v Íránu, kde bylo 40 stupňů až do 19 hodin. Teprve potom jsme mohli vyrazit za kulturou a poznáním,“ vzpomíná.

S trochou nadsázky říká, že trávit takové horko v práci je za trest.

„Piju vodu a zelený čaj a těším se, až přijdu domů. Na zítřek máme s kamarády domluvený fotbálek o ceny a jsem si poměrně jistý, že si vyhraju jedno až tři piva. O víkendu mířím na Fair Play festival na Všeminu, kde se nechám atrakcí zvanou Blob jump vystřelit až doprostřed přehrady,“ říká Jiří Jaroš.

DNES NEPRACUJI

Když už neprší a není mokro, komplikují vinařům práci ve vinohradu zase úmorná vedra. Své o tom ví také vinař Libor Zlomek z Boršic u Blatnice, který si kvůli vysokým teplotám ve středu naplánoval oddechový den.

„Dnes nepracuji,“ přiznal se včera Libor Zlomek, který se před horkem ukrývá v kanceláři s klimatizací.

David Rumpík, šéf Kliniky reprodukční medicíny
Zlínské dítě běhá v Austrálii i na Havajských ostrovech

„Dívám se na tu hrůzu venku a čekám, kdy to přejde. Je to stejný pohled, jako když člověk zděšeně hledí na bouřku,“ popisuje vinař.

A večerní plán je jasný. „Bez piva nic,“ směje se Libor Zlomek.

S KLIMATIZACÍ JE VŠE JEDNODUŠŠÍ

I když je venku extrémní horko, tráví většinu času v práci i šéf zlínské městské policie Milan Kladníček.

„Pamatuji si vedra před třemi lety, kdy jsme na služebně neměli klimatizaci. Nyní je však situace jiná, kanceláře máme klimatizované. Takže vlastně ty letošní horké dny přežívám v klidu. Ráno vycházím do práce brzo a vracím se v podvečer, tak i proto,“ těší Kladníčka.

V horkých letních dnech si rád dá alkoholické či nealkoholické pivo, a také relaxuje s partnerkou na přírodních koupalištích.

VEDRO NEVEDRO, K ZÁSAHU SE MUSÍ

Nejen vsetínští hasiči musejí v extrémních teplotách zasahovat u nejrůznějších případů.

„U požáru jsou velká vedra problematická. Teploty jsou daleko intenzivnější. Používáme vícevrstvé zásahové obleky, které nás chrání proti ohni, ale uvnitř se kumuluje teplo,“ popisuje vrchní inspektor vsetínských hasičů Martin Palát.

Vlivem tepla mají hasiči velkou ztrátu tělesných tekutin, které musí mnohem častěji doplňovat.

„Když můžeme, snažíme se odlehčovat a třeba u dopravních nehod si sundáváme ochranné pracovní prostředky. Samozřejmě dodržujeme pitný režim a častěji se střídáme,“ vysvětluje Martin Palát.

TEPLO KVŮLI ZMRZLINĚ

S vysokými letními teplotami se potýká také Pavlína Maňáková z Huslenek, která prodává točenou zmrzlinu ve stánku na Vsetíně.

„Sedím tu většinou nějakých devět hodin a určitě musím dodržovat pitný režim a častěji se osvěžovat,“ říká.

Ze stroje, který vyrábí točenou zmrzlinu, sálá celý den teplo a před stánkem se co chvíli objevují řady zákazníků. Alespoň na moment se vzdálit tedy nepřipadá v úvahu.

„V takových vedrech, jako jsou teď ,je to náročnější. Na stánek svítí celý den slunce a i když je zastřešený, je tu opravdu horko,“ svěřuje se Pavlína Maňáková.

Rekonstrukce ulice Družstevní.
Rekonstrukce křižovatky počkala na plynovod