Mladí jezdí do Brumova-Bylnice. Město se chystá areál modernizovat.

Kloboucké koupaliště fungovalo do 12. září. V posledních dnech se tam chodilo koupat jen kolem třiceti lidí denně.

„Nejvíce jsme tu měli v jeden den kolem tří set hostů, ale v červenci už to bývalo jen kolem stovky," zmínil správce.

Letos bylo přitom na městském koupališti dokončeno beachvolejbalové hřiště poblíž přírodního jezírka s dřevěnou terasou. Areál byl nově oplocen a byly také dokoupeny sítě a mantinely. Rozšíření koupaliště, které začalo před dvěma roky, vyšlo město na dvě stě tisíc korun.

„Samotné přípravy koupaliště na letošní sezonu si vyžádaly náklady sedmdesát tisíc korun a zahrnovaly opravy, betonování prasklin, výměnu skluzavky, instalaci nových herních prvků a podobně," doplnila mluvčí města Lenka Zvonková.

„Návštěvníci si mohli u plavčíka vypůjčit pomůcky na soft tenis, badminton nebo kuželky, ale také lehátka, slunečníky a dokonce i hrací karty," doplnil Roman Petrůj, ředitel Valašskoklobouckých služeb.

Podobně jako u ostatních koupališť, i ve Valašských Kloboukách mají děti hřiště. „Přesto sem děti moc nechodí, dokonce ani mládež," povzdychl si Jaroslav Maňas.

Areál podle něj využívají spíše senioři. „Chodíme sem moc rádi," přitakala místní obyvatelka Ludmila Kubíčková.

„Máme to blízko od domu a vždycky si tady povykládáme, chvíli zaplaveme. Nic nám tu nechybí," svěřila se pravidelná návštěvnice koupaliště. „Klidně by mohlo být otevřeno až do října," pousmála se.

Naopak třeba Lenka Doubská má přátele v Návojné, tak se jezdí koupat spíš tam. V Kloboukách využije spíš hřiště, kde si zahraje volejbal.

Místní jezdí také do Brumova-Bylnice.

„Často strávíme celou sobotu na koupališti v Brumově-Bylnici, kde je více atrakcí a lépe si tam zaplaveme," prozradil Petr Zatloukal.

Kloboucké koupaliště není zdaleka jediné, které se potýká s nízkou návštěvností. Problém řeší většina letních areálů. Důvodem prý může být i příliš nasycený trh a domácí bazény.

„Přibylo hodně koupališť a aquaparků. Navíc malé děti mají často doma svůj bazének," zmínil možné důvody nízké návštěvnosti správce koupaliště. V minulosti se přitom jezdívali do Valašských Klobouk koupat turisté i ze Slovenska.

Vzhledem k tomu, že letos využilo služeb městského koupaliště jen necelých pět tisíc lidí, město zvažuje další investice.

„Do budoucna budeme chtít investovat do bazénové technologie, solárního ohřevu a modernizace bazénu buď fóliovou úpravou, nebo nerezovým provedením," uvedla mluvčí Zvonková. Pomoci má dotace.

MARCELA KANIOVÁ