„Aby měli občané co nejlepší představu o připravovaných investicích, rozmístili jsme ve městě situační výkresy," řekl místostarosta Martin Janík.

Projekt cyklostezky visí ve vitríně na náměstí (před bývalým finančním úřadem); plán revitalizace sídliště Palackého je k vidění ve výloze prodejny potravin pana Macháče (zde je také výkres cyklostezky); způsob opravy Zákostelí naleznou zájemci v inkubátoru v pekárně Střelná a seznámit se s projektem ,Místo, kde najdete pomoc´ mohou občané ve vstupní chodbě úřadu práce.

„Výkresy jsou k dispozici i na webu města nebo přímo na investičním odboru," dodal místostarosta. (poh)

Cyklostezka

V těchto dnech byl vybrán dodavatel stavby a po uplynutí zákonných lhůt může dojít ke stavbě cyklostezky. Začít by se mělo v první polovině srpna a ukončení celé akce je plánováno na 30. června příštího roku.

V této etapě investiční akce dojde k vybudování asfaltového povrchu cyklostezky od křižovatky ulic U Váhy a Nádražní po učiliště v ulici Brumovská a k dopravnímu značení cyklotrasy, která povede po stávajících komunikacích, a to od ulice Nádražní ke katastru obce Poteč.

Poslední část cyklostezky BEVLAVA, na území Valašských Klobouk od učiliště po brumovský katastr, je ve fázi zpracovávání dokumentace k územnímu řízení. Díky dotaci EU se devítimilionové náklady města na stávající etapu sníží o 85 procent.

„Konečně se nám podařilo začít. Je to malý krok pro lidstvo, ale velký skok pro Klobouky," řekl Martin Janík.

Obnova sídliště Palackého

Také u této investiční akce se čeká na uplynutí zákonných lhůt pro odvolání účastníků výběrového řízení na dodavatele.

Samotné zahájení kompletní rekonstrukce sídliště je plánováno na první polovinu srpna a i zde se akce překlene do příštího roku. Letos je v plánu úprava zpevněných ploch komunikace, chodníky, parkoviště a vybudování veřejného osvětlení s moderními LED svítilnami. Na jaře 2015 proběhne výstavba dětských hřišť, odpočinkových zón pro obyvatele, výsadba zeleně a umístění mobiliáře.

„Prosíme občany o trpělivost a shovívavost, neboť rekonstrukce bude stavebně, časově a prostorově náročná. Krátkodobé nepříznivé podmínky však přinesou významné zlepšení veřejného života v této lokalitě," vysvětlil starosta Dalibor Maniš.

I zde se náklady ve výši 10 mil. korun sníží o 85 procent dotací z ROP Střední Morava.

Chodníky

V ulici Cyrilometodějská se dokončují chodníky po pravé straně komunikace ve směru na Poteč. Frekventovaný chodník byl ve velmi špatném stavu, proto se přikročilo k celoplošné výměně dlažby, částečné obnově obrubníků a snížení sjezdů. Součástí akce byla i úprava autobusové zastávky, která je nyní zcela podle platných norem. Opraven byl také odvod dešťových vod z komunikace do nové vpusti. Úpravy chodníků nepřesáhly půl milionu.

Kde najdete pomoc

V bývalém ústředí Valašky byly zahájeny stavební úpravy v rámci projektu „Místo, kde najdete pomoc centrum sociálních služeb". Letos se uskuteční rekonstrukce budovy a modernizace jejího vybavení a technického zázemí. V příštím roce bude následovat vybudování malého parku, úprava a vydláždění nádvoří.

„Chceme v rámci této akce opravit i fasády kolem dvora, zvláště dokončit zadní fasádu historického objektu Hotelu U Slunce," vysvětlil vedoucí investičního odboru Radek Bařinka.