Stát a orgány činné v trestním řízení odkazují poškozené s nároky na viníka tragédie. A nic v tom nezměnilo ani aktuální zjištění, že do výbuchu byli údajně zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Národní centrála proti organizovanému zločinu potvrdila, že vyšetřování neskončilo.

„Vývoj posledních událostí naše prověřování neovlivní a nadále pokračuje,“ uvedl dozorující státní zástupce Martin Malůš.

V minulých dnech uplynula šestiměsíční zákonná lhůta, kdy mohly subjekty podávat své nároky za škody, které jim byly zásahem IZS způsobeny. Jednou z poškozených je společnost Lesy Jamné s.r.o. Už takřka sedm let nemůže obhospodařovat své pozemky. Navíc přišla o 500 kubíků čerstvě vytěženého dřeva. „Toto dřevo bylo zcela znehodnoceno. Vznikla nám tak škoda z důvodu zásahu IZS,“ uvedl jednatel společnosti Dalibor Olšák. Firma podle jeho slov postupovala v rámci zákona o IZS a nechala si vypracovat posudek.

„Požádali jsme o kompenzaci Zlínský kraj. Přišla nám záporná odpověď s tím, že se máme obracet na původce havárie,“ řekl Dalibor Olšák.

Vrbětice 18. dubna 2021. Šest a půl roku po výbuchu muničních skladů se místní obyvatelé dozvěděli, že za činem může být ruská tajná služba.
Vrbětice? Hra vysokých politiků, míní místní. I děti by to vyšetřily dřív, tvrdí

Se svými nároky se ozval kraji také Slavičín.

„Rada města rozhodla 12. dubna o podání žádosti o náhradu věcné škody podle zákona o IZS, o změně některých zákonů a také o podání požadavku na přiznání peněžní náhrady za omezení vlastnického práva na lesních porostech v katastru místní části Divnic,“ konstatoval starosta Slavičína Tomáš Chmela.

„Pokud je viníkem Ruská federace, chceme pomoc z úrovně kraje a vlády,“ dodal starosta.

Upozornil, že je nemyslitelné, aby si obce samy cokoli vymáhaly po Ruské federaci.

„Nadřazená jednotka veřejné samosprávy je kraj a v krizovém zákoně je zakotveno, že kraj vyplácí náhradu škody. Pokud vím, tak to zatím vytrvale zamítal. To bylo špatně, protože i když nebyl znám viník, tak to vyplácet měl. Nyní se situace upřesňuje tím, že viník možná známý je. Ukazuje se, že je naprosto mimo realitu, aby někdo z poškozených vymáhal po viníkovi škodu přímo,“ vysvětlil svůj postoj starosta Slavičína.

Vrbětice 18. dubna 2021. Šest a půl roku po výbuchu muničních skladů se místní obyvatelé dozvěděli, že za činem může být ruská tajná služba.
Kauza Vrbětice? Je divné, že se vše děje zrovna nyní, míní starosta obce

Mluvčí Zlínského kraje Soňa Ličková potvrdila, že po ukončení zásahu složek IZS dorazily na kraj žádosti o kompenzace od majitelů pozemků a lesních porostů v areálu a okolí.

„Kraj obdržel několik žádostí (v řádu jednotek) o náhradu škod,“ uvedla s tím, že úřad se vyřízením zabývá a to bez ohledu na události posledních dnů.

Ke kauze se počátkem týdne vyjádřili také krajští zastupitelé: podle nich je nutné zastat se lidí, kteří přišli o nenahraditelné ztráty. Krajské zastupitelstvo také už v pondělí přijalo usnesení, v němž žádá vládu o urychlení a dokončení odškodnění občanů a firem. Pokud jde o obyvatele Vrbětic, každý z místních měl podle dostupných informací dostat v roce 2015 částku 3 100 korun jako odškodnění za komplikace, které přinesly exploze, ale také práce na odstranění vybuchlé munice.

NEHODLAJÍ ČEKAT
Se žádostí o finanční náhradu se na kraj obrátila společnost Imex Group, která měla v areálu munici a zbraně. „Oznámení o ukončení prací v areálu vrbětických skladů jsme obdrželi 16. října 2020. Od té doby začala běžet zákonná šestiměsíční lhůta pro uplatnění nároku na odškodnění,“ uvedl právní zástupce společnosti Imex Group Radek Ondruš s tím, že společnost proto vyzvala kraj, aby jim poskytl náhradu. Podle něj nebude firma čekat na vyústění kauzy. „Areál byl v majetku státu, který měl povinnost jej zabezpečit a hlídat, přesto jej neochránil. Proto jsme zažalovali stát,“ vysvětlil Radek Ondruš.

Vladimír Hučín, bývalý zpravodajec BIS a válečný veterán třetího odboje
Muselo dojít k chybě, míní k Vrběticím někdejší zpravodajec BIS Vladimír Hučín