Každá rodina má svůj vlastní recept, jak si připravit štědrovečerní rybu. Na česneku, na másle, kmíně a nebo s bylinkovým máslem. Někdo zase nedá dopustit na klasicky trojobal, tedy mouka, vejce a strouhanka. Každý má trochu jiný recept, kterým tu svou vánoční rybu ozvláštní.

„U nás míváme na večeři smaženého kapra. Ale co je naprosto vynikající, tak to je přidat do strouhanky nasekané mandle. Ryba je pak taková víc křupavější,“ poradila Květa Baťová ze Zlína.

To v rodině Večeřových ze Zlína bude místo kapra na výběr i losos.

„Toho mívám já, protože kapra nemusím. Dříve jsem mívala řízek, ale poslední dobou si dopřeji právě lososa. A stačí dát jenom sůl, pepř a dokonce je to výborné i k bramborovému salátu,“ pousmála se Alena Večeřová.

Někdo kapra zase nemá rád kvůli jeho zápachu.

„Proto jej nakládáme do mléka, které to vytáne. No a pak jen přidáme rozetřený česnek a obalíme už potom klasicky v mouce, vajíčku a strouhance,“ sdělila zase svůj tip Zlíňanka Petra Krajčová a domů si z trhu odnesla pstruha.

„Toho si dáme už další den na přírodní způsob, tedy citron, sůl a trochu česneku,“ vysvětlila ještě žena.

Někomu zase vadí, že má kapr kosti.

„Kvůli tomu mívají naše děti smaženého pangase. Ale jinak já si dám velice ráda kapra a kosti mi nevadí,“ poznamenala Iveta Janoušková z Fryštáku.

Ten, kdo se zase nemohl dočkat Štědrého dne, tak si domů koupil kapra už o víkendu.

„Milujeme ho prostě klasicky smaženého a nebo jen na kmíně a másle. Žádné speciální koření není třeba,“ pousmála se Eliška Topičová ze Zlína a domů si odnášela několikakilového šupináče.