PAMÁTKU TRÁPÍ SEVERNÍ VÍTR A DÉŠŤ

„Památka je to hodně stará, třeba za husitských válek byl kostel dokonce vypálený. Jsme strašně rádi, že se konečně začne jeho vzhled spravovat. Je to opravdu už nutné. Zvláště ze severní strany, odkud přicházejí nejčastěji vydatné deště, je věž celá až nahoru plesnivá. Omítka opadává, portál je už špatný, kostel trápí vlhkost," stýská si farnice Olga Odložilová.

Tlumačovský kostel svatého Martina je významná kulturní památka, chráněná Národním památkovým ústavem. Vzhledem ke svému stáří a z památkového pohledu patří k nejvýznamnějším chrámům v našem regionu. „Zaslouží si proto, abychom o něj s úctou pečovali," říká také duchovní správce farnosti Michal Šálek. A právě proto, že se jedná o objekt památkově chráněný, příprava na opravu byla jak časově, tak i finančně náročná, zdlouhavá.

„Dávno by to bylo hotové, ale památkový ústav měl k tomu řadu připomínek," vysvětluje Michal Šálek. Nejspodnější vrstvy fasády pocházejí údajně až ze středověku, zhruba z dvanáctého či třináctého století, musejí být proto zachovány, zadokumentovány.

V letošním roce dělníci opraví pouze fasádu věže. Celkové stavební náklady budou více než 1,1 milionu korun.

„Samotná fasáda přijde na více než 630 tisíc, restaurování kamenných prvků na oknech spolyká přes 260 tisíc, oprava kamenných říms vyjde na více než 250 tisíc korun," vyčísluje tlumačovský duchovní správce. Finančně se na opravě podílí Ministerstvo kultury ČR (118 tisíc korun), obec Tlumačov (300 tisíc korun) a Arcibiskupství olomoucké (50 tisíc korun). O dotaci požádali také Zlínský kraj, jeho vyjádření by farnost měla získat v květnu.

„Z vlastních peněz je farnost schopna uhradit částku 450 tisíc korun. Dokončení stavebních prací, konkrétně na opravě fasády lodě a celkovém odvlhčení obvodového zdiva objektu, je plánováno na příští rok," podotýká Michal Šálek. Přispět na opravu mohou lidé také dle svých možností v rámci pravidelné nedělní sbírky při mši svaté nebo zasláním příspěvku na farní účet: 169752339/0300. „Je to v podstatě dominanta obce, proto jsme neváhali opravu kostela podpořit. Měl by vypadat důstojně," dodává starosta obce Petr Horka.