Slavnostní akce se zúčastnili představitelé kraje, starostka města Valašské Klobouky, zástupci firem, samozřejmě pedagogové a studenti školy.

Náklady se vyšplhaly na 23 milionů korun. „V první fázi došlo k výměně oken, renovaci všech vchodových dveří, výměně střešní krytiny na přístavbě budovy včetně střešních oken, zateplení podkroví a opravu fasády,“ vyjmenovala stavební zásahy ředitelka.

PODMÍNKY SE ZLEPŠILY

„Největší přínos rekonstrukce vidím ve zlepšení podmínek života ve škole. Nová okna zaručí menší tepelné ztráty, střecha se zateplením pomůže s udržováním teplot v podkrovních učebnách, kde v létě bývalo moc horko a v zimě zase zima,“ raduje se angličtinářka a francouzštinářka Jana Strnadová a dodává, že vzhled školy je rozhodně změněn k lepšímu.

Nová okna a špalety působí velmi pěkně, nová střecha na části budovy zapadla a vypadá lépe než původní šindele.

„Rekonstruovala se i hygienická zařízení včetně instalace odsávací vzduchotechniky, nové vodo-topo-elektro rozvody a vybavení toalet,“ pokračovala ve výčtu úprav zástupkyně ředitelky Soňa Zabloudilová.

Oprava započala už v běžném provozu.

„Snažili jsme se, aby rekonstrukce omezila provoz co nejméně. Většinou došlo jen k záměně učeben. V červnu jsme ukončili výuku dříve, ale pouze o tři dny,“ dodává Jana Strnadová.

„Velký dík patří paním uklízečkám, že prach a nepořádek, který ke každé stavbě patří, držely na minimu,“ dodala ředitelka gymnázia Eva Cepková.

RENÁTA VEČERKOVÁ