Z 20 odebraných vzorků (17 točených a tři kopečkové zmrzliny) bylo 17 vzorků nevyhovujících v parametru Enterobacteriaceae. Představuje to 85 procent testovaných vzorků. Z 15 vanilkových zmrzlin obstála jen jedna.

Bakterie z čeledi Enterobacteriaceae žije v trávicím traktu jako přirozená součást mikroflóry střeva.

„Nadlimitní množství těchto bakterií svědčí o nedostatečném nebo nesprávném zajištění osobní a provozní hygieny při výrobním procesu zmrzliny. Tyto mikroorganismy jsou součástí střevní mikroflóry. Při masivním výskytu mohou u oslabených jedinců způsobit onemocnění a poškodit jejich zdraví. V případě zmrzliny je třeba zohlednit také to, že je konzumována často dětmi, které jsou obecně vůči infekčním nákazám citlivější než dospělí jedinci,“ konstatovala Vendula Ševčíková z krajské hygieny.

Točená zmrzlina u nemocnice T. Bati
Točenou nebo kopečkovou? Tipy na nejlepší zmrzlinu na Zlínsku

Bakterie způsobuje nevolnost, křeče, zvracení nebo průjem.

Za zjištěné nedostatky v kontrolovaných provozovnách uložila hygiena celkem 16 pokut v celkové výši 38 tisíc korun, dále pak 47 nápravných opatření. Z toho 16krát šlo o dezinfekci zmrzlinového stroje, nádobí a zařízení používaného k přípravě zmrzliny.

„V ostatních ukazatelích vzorky vyhověly,“ dodal Miroslav Jaroš z krajské hygienické stanice.