Košt má již pětiletou tradici a koná se u příležitosti Vizovického Trnkobraní. „Koštovat se bude ze zhruba pěti set vzorků různých ovocných destilátů. Rozeslali jsme čtyři sta pozvánek, zájem je obrovský a každý rok stoupá,“ informoval marketingový ředitel společnosti Rudolf Jelínek Zdeněk Chromý.
Celá akce má v oboru velkou prestiž. Ocenění získá celkem sto zaslaných příspěvků, které pak v sobotu ochutnají zájemci z řad veřejnosti. „Kromě domácích firem a drobných pěstitelů máme i účastníky z dvanácti evropských zemí. Hlavní cena v podobě třílitrové láhve s Jelínkovým destilátem ale pravidelně zůstává tuzemským produktům. Loni byl vítěz z Chrudimi,“ uvedl dále.
Páteční degustace se zúčastní řada odborníků. „V průměru takový degustátor vypije padesát vzorků, minimálně musí účastník okusit dvacet různých destilátů,“ prozradil počty chutnaných vzorků Chromý. Častým šampionem však dle jeho slov kupodivu není slivovice, ale hruškovice. „Na slivovici jsou kladené vyšší nároky. Velmi ceněná je ale pálenka z oskeruše. Tento druh jeřábu totiž rodí až po třiceti letech a roste jen na Valašsku a Slovácku,“ doplnil Chromý několik zajímavostí o pálenkách.