To „zdobilo" kostel už od roku 2011. V útrobách kostelních věží se často skrývají vzkazy od našich předchůdců. Jinak tomu nebylo ani v Mysločovicicích. Tady dělníci objevili skleněný tubus, který obsahoval listiny z roku 1877.

„V té době totiž, po téměř 120 letech, probíhala první větší oprava kostela. Podle farních knih do kostela tehdy už hodně teklo a bylo potřeba vyměnit krovy a krytinu. Na listině tehdejší farář a také předseda farní rady popisují, co všechno a proč se muselo opravit," osvětlila obsah nalezené listiny Marta Doležalová z místního minimuzea.

Věž kostela přirozeně nemohla zůstat prázdná. Mezi trámy se zbudovala malá prohlubeň, do které šikovní klempíři Otta Losa a Jaroslav Bortl vložili tentokrát měděné pouzdro s aktualizovanými údaji o právě proběhlých opravách s několika fotografiemi.

„Po celou dobu oprav nám naštěstí celkem přálo počasí. Nejvíc těžkou hlavu měli tesaři v době, kdy museli na střeše zkompletovat dvanáct dvanáctimetrových trámů. To jsem měla trému i za ně," přiznala Doležalová. Jednou z prvních akcí, kde si věřící budou moci opravený kostel prohlédnout, bude 19. října setkání s názvem Misijní most modliteb.

Fakta o kostele Nejsvětější trojice v Mysločovicích

- základní kámen nechal v roce 1752 položit hrabě Václav Rottal

- kostel byl dokončený v roce 1758

- jednu stěnu zdobí sluneční hodiny

- farář se jmenuje Michal Šálek

- pod farnost spadají obce Lechotice, Hostišová, Sazovice, Machová a Míškovice