„Byť máme docela velkou možnost koupání v přírodních jezerech, cítím, že poptávka lidí po koupališti tady je. Se stoupajícími letními teplotami není divu. Navíc tady máme zhruba dva tisíce domácností v bytových domech a činžácích. V nich lidé nemají možnost vlastního bazénu," říká Deníku starostka města Irena Brabcová.

Obyvatelům Napajedel se představa stavby koupaliště zamlouvá. „Spousta lidí jezdí za koupáním do Otrokovic nebo do Zlína. My také, do krajského města, protože tam máme vnučku a vnuka. Ovšem kdybychom tu měli vlastní koupaliště, to by bylo něco jiného. S vnoučaty bychom tam určitě chodili," těší se už teď Vojtěch Pálka.

Proti není ani Marie Dušková. „Vítám každou takovou aktivitu. Je to dobrý nápad," usmívá se. Na koupaliště v létě chodívá třeba i Jakub Nosek z Napajedel, který by jej rovněž bral. „Nemusel bych nikam jezdit, bylo by krásné mít ho v místě bydliště," konstatuje.

Pro stavbu koupaliště je podle starostky Ireny Brabcové možná na základě schváleného územního plánu lokalita Pahrbek, na opačné straně města pak lokalita Chmelnice. I tam je počítáno s plochou pro sport a rekreaci. Třetí možností je volné prostranství u fotbalového stadionu v centru města.

„Na posledním zářijovém jednání zastupitelstva padl návrh vytyčit coby čtvrtou lokalitu zámeckou zahradu," podotýká Irena Brabcová.

Jelikož ale majitelka zámku a zámeckých zahrad jedná o prodeji celého areálu, přičemž kvůli petici se možná ve městě bude konat referendum, zatím se zámeckou zahradou příliš město počítat nemůže. Termín referenda ještě není známý, voliči z řad obyvatel na něm případně rozhodnou, zda by mělo město zámecký areál odkoupit, či ne. Jinak se pravděpodobně dostane do rukou jinému kupci.

„Plánujeme nechat udělat porovnávací studii, ve které budou vyhodnoceny všechny čtyři lokality, a poté provedeme anketu mezi lidmi a na našich webových stránkách a v novinách, kterou lokalitu upřednostňují. A pak už můžeme začít stavět," nastiňuje s úsměvem plány starostka.

Kdy by se však takříkajíc poprvé koplo do země, zatím ještě netuší. Možná že už i příští rok.

„U některých lokalit bychom ale nejprve museli vyřešit vykoupení pozemků, dohody, smlouvy. Například na Pahrbku nevlastníme příjezdovou cestu a parkoviště. Nechceme jinak žádný velký aquapark, ale městské koupaliště s bazénem pětadvacítkou, jedním menším s atrakcemi pro děti a nějaké dětské hřiště," nastiňuje. Provoz bazénů plánují co nejúspornější, chtějí využít pro ohřev vody tepelná čerpadla a solární panely.

Přání mít v Napajedlích koupaliště dali najevo obyvatelé v dotazníkovém šetření, které se konalo v roce 2012. Tehdy město také schválilo strategický plán zásadních investic do dalších let. Nyní jej město zahrnulo do rozpočtového výhledu na období let 2017 až 2020.