Peníze na opravy úseků v délce přes pět set kilometrů chce kraj získat z Evropské unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Již teď je však jasné, že na všechny se s největší pravděpodobností nedostane. Proto bylo nutné vytipovat prioritní silniční síť v délce přes tři sta třicet kilometrů.

„Celá síť byla koordinována také se sousedními kraji tak, aby se sjednotily záměry, a mohlo tak dojít k napojení dalších krajů přes hranice Zlínského kraje," vysvětlil krajský radní Jaroslav Kučera.

Cílem v dalším plánovacím období je navázat na právě probíhající rekonstrukce krajských silnic. Jde především o silnice druhé třídy. V plánu je zmodernizovat je tak, aby došlo k propojení regionálních center kraje.

Tento nový plán bude následně předán Ministerstvu pro místní rozvoj, které bude řídicím orgánem pro přípravu Integrovaného regionálního operačního programu. To jej poté předloží k projednání v Evropské komisi.

Vytipování prioritní silniční sítě bylo nezbytné pro budoucí čerpání prostředků z podprogramu Zvýšení regionální mobility prostřednictvím modernizace a rozvoje sítí regionální silniční infrastruktury navazující na síť TEN-T.

Jedním z prioritních úseků je i trasa mezi Uherským Brodem, Bojkovicemi, Slavičínem a Valašskými Klobouky. Řidiči jezdící po této trase plán na budoucí opravu vítají.

„Momentálně je to vcelku dobré, před jedním nebo dvěma lety se tudy jezdilo hůř," nechal se slyšet jeden z nich Pavel Chuchma.

„Je ale jasné, že časem bude oprava určitě potřeba," dodal vzápětí.

Obdobná situace panuje i na jiných trasách. Jednou z dalších vytipovaných prioritních silnic je úsek mezi Uherským Brodem, Zlínem, Holešovem, Bystřicí pod Hostýnem a dál směrem do Valašského Meziříčí.

„Zatím je to v pohodě, ale uvidíme, co za pár let," sdělil Michal Josefík z Holešova. Na těchto příkladech je vidět, že se kraj snaží situaci řešit dopředu, dokud jsou silnice v rámci možností ještě dobré, aby se v budoucnu předešlo záplatování narychlo.

Krajský úřad chce do roku 2020 investovat do oprav cest. Označil ty, které upřednostní.

ROMAN BUČEK