Několikamiliardový projekt by mohl být hotový v řádu let.

Podle hejtmana Jiřího Čunka by pak na pozemcích po nynější nemocnici měla pokračovat zástavba obytné čtvrti Zálešná.

„Zároveň by tam dle mého měly být i sociální objekty. Když to půjde dobře, tak projektovat budeme dva roky a stavět budeme také dva roky, takže máme dost času na to, abychom se s městem připravili na to, co ve stávajícím areálu bude,“ komentoval včera Čunek.

Podle něj lokalitu Malenovice preferují i odborníci, také z důvodu dobré dopravní dostupnosti pro pacienty ať už se jedná o vlak, trolejbus či parkování, ale i lepší prostorové možnosti. Hejtman však zároveň zmínil, že zbývá i několik málo procent pro variantu, že by se nová nemocnice vystavěla v areálu stávající nemocnice za hlavní branou.

Pozemek pro stavbu nové krajské nemocnice v Malenovicích.
Bude nová nemocnice v Malenovicích?

„Pokud bude město Zlín hejtmanstvím osloveno, určitě s ním bude jednat. Už proto, že se jedná o zdravotnické zařízení na jeho území. Už dříve město Zlín vyjádřilo podmínku, že nemocnice musí zůstat na jeho území,“ reagoval mluvčí města Zdeněk Dvořák.

Podle Jiřího Čunka nebudou problémy s výkupem pozemků v Malenovicích. Všichni majitelé pozemků prý mají dostat stejnou částku, která byla odhadnuta dle tržní ceny.

„Máme velkou radost z toho, jak ti majitelé pozemků k nám přistupují, že nás v zásadě nikdo nevydírá. Všichni oceňují, že získají jednu cenu. To znamená, že nepůjde o cenové rozdíly,“ vysvětlil hejtman Čunek.

Pouze v případě církevních pozemků je podle Čunka možné, že nepůjde o prodej, ale o směnu parcel.

Po dobu výstavby nové nemocnice se bude kraj starat současně i o stávající KNTB. Bude se prý držet plánu nezbytných oprav a rekonstrukcí.

Dočká se jich i centrální příjem a traumatologie. Nákupy se budou týkat i nového přístrojového vybavení.

„Co se týká oprav jednotlivých pavilonů, tak ty budou také nějak pokračovat, ale pouze v nezbytné míře, abychom tam zbytečně neinvestovali,“ má jasno hejtman. „Budeme normálně stavět, stávající nemocnice nebude o ničem vědět a pak se jenom přestěhuje,“ plánuje zlínské hejtmanství.

Ilustrační foto.
Nemocnice za čtyři miliardy má stát v kraji do pěti let

JE TO OPRAVDU MOUDRÝ NÁPAD?

Hejtmanovo nadšení však není všemi sdíleno.

„Je moudré postavit nemocnici na koridoru dálničního přivaděče a železnice v místě velké zátěže hlukem i exhalacemi a zahustit v tomto místě již tak hustou dopravu? Můžeme si dovolit zabetonovat zbytek velmi úrodné půdy v říční nivě Dřevnice, kde je doposud ovocnářská školka? Skutečně si musíme zabetonovat i ten zbytek země, který zadržuje vodu v této oblasti?“ ptá se pacientská ombudsmanka Alena Gajdůšková.

Podle ní původní a stále platný generel koncepce rozvoje KNTB počítal s výstavbou nového objektu právě ve stávajícím areálu.

Areál krajské nemocnice T. Bati.
Vjet do areálu krajské nemocnice ve Zlíně? Za pět korun