Kraje podle něj nemohou do rozpočtů sociálních služeb výrazně přispívat, samy mají rozpočty napjaté. „Dá se šetřit na investicích, dopravě, ale u sociálních služeb můžeme těžko v říjnu říct klientům, že ústavy zavíráme a otevřeme zase až v lednu, až dostaneme peníze," podotkl Bubeníček.

Zástupci asociace budou jednat s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Ministryně byla pozvána na dnešní jednání do Zlína, ale omluvila se.

„Jednou ze základních povinností státu je postarat se o občany, kteří jsou nějakým způsobem závislí na ústavech sociální péče. Kraje jsou ochotny spolupracovat, ale nejsou schopny zajistit dofinancování schodku," řekl Bubeníček.

Poskytovatelé sociálních služeb mají problémy ve všech regionech. Například v Moravskoslezském kraji chybí letos neziskovým organizacím na provoz sociálních služeb 160 milionů korun. Ve Zlínském kraji jsou požadavky poskytovatelů vyčísleny na 550 milionů korun, od státu však v prvním kole přišlo jen 419 milionů korun. Ve druhém kole, kdy ministerstvo rozdělilo v dubnu 100 milionů korun pro celou republiku, dostal kraj 7,2 milionu korun.