Žádné zdravotní riziko případným strávníkům nehrozí.

„Přestože na plechovce bylo uvedeno sardinky celé bez hlav a ocasů, po otevření labužník zjistil, že na něj rybky takříkajíc kulí oči," upřesnil mluvčí Státní veterinární správy České republiky Josef Duben.

Na základně podnětu nespokojeného zákazníka odebrali inspektoři Krajské veterinární správy pro Zlínský kraj vzorky Baltických sardinek v tomatové omáčce z Estonska s dobou minimální trvanlivosti do 19. 7. 2013. Vyšetření provedli ve Státním veterinárním ústavu Olomouc.

„Zjistili, že obchodní úprava konzervovaného výrobku tipu sardinky neodpovídá ustanovení zákona, který stanoví, že sardinky musejí být řádně zbaveny hlavy, žáber, ocasní ploutve a vnitřností, kromě jiker, mlíčí a ledvin, jakož i páteře a kůže," odcitoval zákon Duben. Dodal, že distributor porušil také zákon o potravinách, který mimo jiné říká, že je zakázáno do oběhu uvádět klamavě označené potraviny.

„Zlínské firmě bylo z Estonska dodáno celkem 2352 konzerv, balení po 240 g. Bylo jí nařízeno distribuci pozastavit a konzervy stáhnout z tržní sítě. Nejde sice o zdravotní ohrožení, ale vyvolí-li si zákazník rybku bez hlavy, má na to právo ji v konzervě nalézt," uzavřel Duben.