„Náborový příspěvek, je pojem se kterým začala pracovat Policie ČR od 1. ledna 2018 a je daný změnou zákona o služebních poměrech,“ přiblížil Jaromír Tkadleček s tím, že zákon stanovuje ale i nějaké podmínky.

„Strop je 150 tisíc korun a jedná se o zdanitelnou částku. Policista na ni bude mít nárok, pokud se zaváže, že bude sloužit u PČR šest let ve služebním poměru. A vyplácí se nejdříve až po šesti měsících ve služebním poměru,“ vyjmenoval podmínky získání příplatku krajský ředitel policie.

Podle něj praktickou zkušenost s ním získá policie až po 1.červenci 2018. Nyní je však již jasné, že zlínská krajská policie na tento strop nedosáhne.

„S interním nařízením policejního prezidenta konkrétně pro Zlínský kraj byl tento náborový příspěvek stanoven na částku 75 tisíc korun,“ upřesnil Jaromír Tkadleček.

Právě nemalý náborový příspěvek a další novinky mají za cíl přivést nováčky do řad krajských policistů i v našem kraji. A důvod? Prostě ve Zlínském kraji policisté chybí, jsou jich 4 procenta pod stav.

Takto dopadly dveře jednoho z autobusů MHD ve vozovně DSZO poté, co tam neznámý pachatel hodil láhev.
Policie hledá vandala, který láhví rozbil dveře autobusu MHD

„Stavy našich policistů klesají, příslušníci zlínské krajské policie odcházejí na jiná krajská ředitelství,“ uvedl Jaromír Tkadleček na úterním tiskovém briefingu ke zhodnocení vývoje kriminality v kraji v roce 2017.

Podle něj je mimo jiné jedním z důvodů, proč policisté ze Zlínského kraje odcházejí k našim krajským sousedům, i nabídka lepšího platového ohodnocení. Na jednoho policistu ve Zlínském kraji tak připadne 471 obyvatel.

„Začíná to být problém,“ hodnotí vedení zlínské krajské policie tuto skutečnost s tím, že navíc o práci policisty lidé u nás nemají zájem.
Na řadu tak přišel návrh změny systemizace ve policie ve Zlínském kraji.

„Znamená to vybrané pozice obsadit i nematuranty,“ naznačil krajský policejní ředitel Tkadleček.

Podle něj je změna ve schvalovacím stadiu a po podpisu policejního prezidenta ČR Tomáše Tuhého by měla vzejít také v platnost od 1. dubna letošního roku, kdy bude vypsáno výběrové řízení na dvě pozice z řad uchazečů bez maturitního vysvědčení.

„Vybrali jsme dvě pozice v hodnosti rotný, půjde o ochranu objektů a v další pozici také s hodností rotný o místa v pohotovostním a eskortním oddílu,“ uvedl ředitel Tkadleček s tím, že bude vybráno 10 až 15 uchazečů o tyto pozice.

Jak vyplynulo z jednání vedení krajské zlínské policie s novináři, nejvíce policistů v kraji chybí na Zlínsku a Uherskohradišťsku, nejméně pak na Kroměřížsku.

Nástupní plat policisty Krajského ředitelství Policie Zlínského kraje je podle jejího vedení 21 841 korun, po roce pak v rozmezí 23 – 25 tisíc korun. Průměrný plat mají všichni policisté ve služebním poměru ve Zlínském kraji 35 – 40 tisíc.

Tereza H. u soudu v pákistánském městě Láhaur.
Pomozte mi, prosí na videu Češka zadržená v Pákistánu. Mluvila s otcem