„V pondělí na bývalém hraničním přechodu v Brumově – Bylnici zpříjemnila každodenní práci policistům asistence při předávání dvou medvíďat na slovenskou stranu. Dvě tříměsíční medvědí mláďata po domluvě s policisty z cizinecké policie na hranice včera odpoledne přivezl chovatel ze Žatecka,“ uvedla krajská policejní mluvčí.

Doplnila, že k předání medvědích mláďat došlo při dodržení všech hygienických pravidel, kdy si medvíďata převzali pracovníci kontaktní zoologické zahradě v Liptovském Mikuláši, kde budou mít nový domov.

„Byla to jediná schůdná cesta, jak medvíďata na Slovensko dostat,“ vysvětlila Lenka Javorková.

Současně také připomněla, že policisté v těchto dnech nad rámec standardních činností provádí kontroly v místech bývalých hraničních přechodů se Slovenskem, a to ve Starém Hrozenkově, Strání, Střelné, Brumově – Bylnici a Velkých Karlovicích.

Hasiči sundali uhynulého čápa z hnízda ve Fryštáku.
Smutný pohled do čapího hnízda ve Fryštáku. Čáp hlídal uhynulého čápa

„Prozatím zkontrolovali téměř 30 tisíc vozidel mířících do České republiky a přibližně stejný počet osob vyjíždějících z naší republiky. Do naší země nevpustili 326 osob, vycestovat z republiky odepřeli 403 lidem,“ vyčíslila Lenka Javorková.

Podle ní jsou v současné době na bývalých hraničních přechodech lidé ve většině případů vůči nařízením vlády a ministerským opatřením chápaví a vstřícní, ovšem najdou se i jedinci, kteří upřednostňují své individuální potřeby, nechtějí nařízení respektovat a chovají se k policistům arogantně.

„Takoví lidé, pokud neuspějí na jednom místě, zkouší přejet přes hranice na vedlejších hraničních přechodech, ovšem neúspěšně, protože policisté si informace předávají a navíc se na všech místech dodržují opatření stejně,“ zdůraznila mluvčí krajské policie.

„Policisté velmi kladně hodnotí vstřícnost představitelů jednotlivých obcí, kteří nám pomohli a poskytli prostory a zázemí při zřizování odbavovacích míst na bývalých hraničních přechodech. Díky jejich pomoci máme na těchto místech technické zázemí pro výkon služby a policisté, kteří slouží ve dvanáctihodinových službách, mají možnost odpočinku," poděkovala Lenka Javorková za zlínskou krajskou policii.

Testování na koronavirus. Ilustrační foto
Počet potvrzených případů v kraji přesáhl dvě stovky