Dřevěné vizitky, mandaly, ručně malované placky i zrcátka, neotřelá autorská móda nebo háčkované pratelné eko-kosmetické placky. Že stále úsloví zlaté české ručičky platí, se mohli přesvědčit návštěvníci jedinečné přehlídky nezávislých designérů a milovníků kreativního tvoření Kreativ market v režii vydavatelství Vltava Labe Media. Více než 50 stánků ožilo ve 14|15 Baťově institutu v rámci doprovodného programu 59. ročníku Zlín Film Festivalu.

„Panenky jsem začala šít před Vánocemi, asi v listopadu,“ sdělila Ester Housková. Na Kreativ market přijela od Znojma a téměř stovku ručně šitých, háčkovaných, zdobených, vyšívaných panenek přivezla s sebou.

„Sběratelských kousků jsem ušila více než padesát,“ uvedla. K tomu panenky takzvaně do dětské ručky. „To jsou ňuchtací,“ smála se. Šije dokonce i panenky na zakázku podle fotografie, například kouzelné zmenšeniny malých družiček.

Festivalový půlmaraton Zlín Film Festivalu
VIDEO: Z večerní róby do tenisek. Festivalový běh přilákal rekordní počet lidí

Z Miroslavi přijela Marcela Harthová a přivezla háčkované boty v mnoha variantách a provedeních. Zimní, letní, vysoké, nízké, společenské nebo ležérní. „Věnuji se háčkování bot asi rok,“ upřesnila. Před třemi lety začala háčkováním čepiček pro své malé princezny.

„Už jich měly opravdu hodně,“ komentovala se smíchem. Na internetu pak uviděla háčkované botky a měla jasno. „Vyrábí je hlavně Ukrajinky, jsou moc šikovné,“ sdělila.

Problém měla ale s podešvemi. „Ač byl Zlín město obuvi, podrážky se tady sehnat nedají,“ uvedla Marcela. Oříšek rozlouskla dovážením podrážek ze zahraničí.

„Hlavně z Ukrajiny a Rumunska,“ přidala. A nyní už jimi zásobuje český i slovenský trh. Kreativ market neváhala navštívit Marie Porubjaková ze Zlínska.

„Dostala jsem pozvánku ve stánku Deníku v parku,“ uvedla. Zakoupenou sukni hodlá nosit hlavně ve volných chvílích. „Ale myslím, že i do práce by byla šik,“ komentovala svůj nákup.

Kreativ market nabídl i mnoho workshopů a dílniček pro děti. „Vymalovávám mandalu,“ uvedla prací zaujatá desetiletá Anežka. Její kruhový ornament zářil barvami.

„Mám ráda barevné věci. Jsou veselé,“ přiblížila.

„Zlín byl vždy centrem kreativity. Těší nás, že tímto způsobem můžeme podpořit lokální tvůrce,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Kreativ. Zuzana Šikýřová.