VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Pavel Šnajdr: Chutné jídlo uvaříte jen tehdy, když do vaření dáte srdce

Zlín - Zlínský kuchař Pavel Šnajdr se specializuje výhradně na výrobu polévek. Svým zákazníkům je rozváží dennodenně domů nebo přímo do zaměstnání.

1.4.2013
SDÍLEJ:

Polévky kuchaře Pavla Šnajdra. Brokolicová s modrým sýrem.Foto: DENÍK/Karásek Jan

Nápad založit si firmu vařící polévky dostal v Anglii, kde pracoval jako kuchař. Po návratu do Zlína ještě sice několik let působil jako šéfkuchař v místních restauracích, potom si ale splnil svůj sen.

„Začínal jsem vařit šest druhů polévek denně, později jsem ale nabídku zredukoval. Vybudoval jsem si stálou klientelu, která se ke mně pravidelně vrací. V současné době mám tolik zákazníků, že nové objednávky nepřijímám," říká kuchař, který své polévky nabízí prostřednictvím webových stránek.

Za svůj úspěch prý vděčí především chuti a kvalitě připravovaného jídla, také příznivé ceně. Zásadně nepoužívá žádné polotovary ani umělá ochucovadla, pouze čerstvé suroviny. Základem poctivé polévky je prý domácí masový vývar.

„Ke svým polévkám přidávám rohlík z pivního kvásku. Ne každá pekárna ho ale umí správně upéct," říká Šnajdr.

Musel jsem obejít několik pekařství v okolí, než jsem objevil jedno, kde dělají rohlíky správně propečené a křupavé. K ochucování polévek používám jen pepř, sůl a čerstvé bylinky. To stačí," tvrdí kuchař.

Do polévek nepřidává mouku, proto jsou vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou. Vaří prý spíše tradiční české polévky.

„Lidé ve Zlíně jsou specifičtí zákazníci. Neradi zkoušejí nové kombinace chutí. Když se jdou najíst, vyberou si z jídelního lístku jídlo, o kterém jsou přesvědčeni, že vědí, jak chutná," míní Šnajdr.

Domnívá se, že zážitková gastronomie má na Zlínsku šanci uspět jen tehdy, pokud si kuchař vychová vlastí klientelu ochotnou experimentovat. Ani tak však nemůže očekávat, že se k němu na oběd pohrnou zástupy lidí.

„Když jsem vaříval v Itálii, všiml jsem si, že hodně Italů má ve zvyku jít si do restaurace posedět a vychutnat si přitom opravdu kvalitní jídlo. Často i s více chody, včetně dezertu a předkrmu. Tady, když jdou lidé na oběd, zpravidla si dají menu, které je sice levné, ale málokdy vám dokáže nabídnout opravdový kulinářský zážitek," popisuje české stravovací návyky kuchař.

Podle něj se stav české gastronomie v posledních letech zlepšuje. Ovšem nabízet humra nebo ústřice ve zlínských restauracích je riskantní. Tyto delikatesy musí být čerstvé, aby měly správnou chuť, ale ne každý zákazník si je kvůli ceně může dovolit. Ústřice ležící půl roku v mrazáku tak ztrácejí hodně ze své původní lahodnosti.

„Že čerstvé suroviny ochucované pouze přírodními přísadami jsou alfou a omegou kvalitní kuchyně, jsem se naučil v Americe a Anglii, kde jsem vařil po boku opravdových mistrů. Práce po jejich boku mě hodně naučila a z této zkušenosti čerpám dodnes. Chutné jídlo uvaříte, jen pokud do vaření dáte srdce," uzavírá Pavel Šnajdr.

Autor: Lenka Kašparová

1.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Řemeslné práce - Řemeslné práce Tesař 20 000 Kč

Tesaři Tesaři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 35000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Výhody: služební telefon, služební automobil. Pracoviště: Revkom, s. r. o. - zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Aleš Běhula, .

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 14 000 Kč

Uklízeči a pomocníci Úklidové práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Náplň práce: úklid, Pracoviště - Zlínský kraj. Pracoviště: Bespo stav družstvo - zlínský kraj, 760 01 Zlín 1. Informace: Jurča, .

Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Vrátný 12 000 Kč

Vrátní Vrátný/á OZP. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Pracovní místo vyhrazeno zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb. Uchazeč musí mít čistý trestní rejstřík, certifikát strážného výhodou. Pracovní doba je pondělí-neděle 6.00 - 18.00, 18.00 - 6.00 hod. (s převahou nočních směn)., Náplň práce: obsluha vjezdu do areálu, evidence osob a vjíždějících vozidel, obchůzková činnost každé 2 hodiny, Pracovní smlouva na dobu určitou s možností prodloužení. , Uchazeč o zaměstnání kontaktuje zaměstnavatele nejdříve telefonicky (735 171 157) a domluví si schůzku - nechodit osobně na adresu místa výkonu, kontaktní osoba se tam nenachází.. Pracoviště: Bartoň a partner s.r.o.- cecilka, Cecilka, č.p. 38, 760 01 Zlín 1. Informace: Martin Dudák, +420 735 171 157.

Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství - Zemědělství, lesnictví a vodní hospodářství 100 Kč

Zahradníci a pěstitelé Zahradník/zahradnice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Zahradnické práce - brigáda., Kontaktujte telefonicky.. Pracoviště: Tomáš stibora - zlín a okolí, 760 01 Zlín 1. Informace: Tomáš Stibora, +420 603 836 311.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Přehlídka MŠ 13. Zlínský Škrpálek ve Zlíně. MŠ Zlín T. Baťi - Strašidelná
AKTUALIZUJEME
69

OBRAZEM: Zlínský Škrpálek 2018

Galeristé Pavel Chmelík a Michaela Orbesová s obrazem Františka Kupky
20

ON-LINE rozhovor: Velikáni českého umění

Sedm cizinců na jednoho číšníka a bitva o Cheb: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 23. dubna 2018.

Jak se léčí rakovina prostaty? Fungují léky na erekci? Ptejte se urologa

Co může varovat před rakovinou močového ústrojí nebo prostaty? Jak takové nemoci léčit? A jsou vlastně účinné volně prodejné léky na erekci? Nejen na to se můžete zeptat MUDr. Michala Grepla, nového primáře urologického oddělení ve zlínské Baťově nemocnici. Ptejte se již nyní, Michal Grepl vám bude odpovídat ve středu 25. dubna mezi 14 – 15 hodinou.

Lidé nerespektují zákaz vstupu na vrchol Kněhyně. Ruší tam vzácné ptáky

Ochránci přírody vyzývají turisty, aby respektovali zákaz vstupu na vrchol Kněhyně v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Přítomnost lidí podle nich ruší vzácné druhy ptáků. Zákaz vstupu zde platí už deset let.

Úchyl na veřejnosti? S jarem se objevují první případy

Letní teploty a slunečné počasí, které panuje v posledních dnech, lákají k procházkám a vyjížďkám na kolech nás všechny. Bohužel ale i ty, v nichž se probudilo „jaro“, ovšem na úplně špatném místě. Například na cyklostezce.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT