VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Pavel Šnajdr: Chutné jídlo uvaříte jen tehdy, když do vaření dáte srdce

Zlín - Zlínský kuchař Pavel Šnajdr se specializuje výhradně na výrobu polévek. Svým zákazníkům je rozváží dennodenně domů nebo přímo do zaměstnání.

1.4.2013
SDÍLEJ:

Polévky kuchaře Pavla Šnajdra. Brokolicová s modrým sýrem.Foto: DENÍK/Karásek Jan

Nápad založit si firmu vařící polévky dostal v Anglii, kde pracoval jako kuchař. Po návratu do Zlína ještě sice několik let působil jako šéfkuchař v místních restauracích, potom si ale splnil svůj sen.

„Začínal jsem vařit šest druhů polévek denně, později jsem ale nabídku zredukoval. Vybudoval jsem si stálou klientelu, která se ke mně pravidelně vrací. V současné době mám tolik zákazníků, že nové objednávky nepřijímám," říká kuchař, který své polévky nabízí prostřednictvím webových stránek.

Za svůj úspěch prý vděčí především chuti a kvalitě připravovaného jídla, také příznivé ceně. Zásadně nepoužívá žádné polotovary ani umělá ochucovadla, pouze čerstvé suroviny. Základem poctivé polévky je prý domácí masový vývar.

„Ke svým polévkám přidávám rohlík z pivního kvásku. Ne každá pekárna ho ale umí správně upéct," říká Šnajdr.

Musel jsem obejít několik pekařství v okolí, než jsem objevil jedno, kde dělají rohlíky správně propečené a křupavé. K ochucování polévek používám jen pepř, sůl a čerstvé bylinky. To stačí," tvrdí kuchař.

Do polévek nepřidává mouku, proto jsou vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou. Vaří prý spíše tradiční české polévky.

„Lidé ve Zlíně jsou specifičtí zákazníci. Neradi zkoušejí nové kombinace chutí. Když se jdou najíst, vyberou si z jídelního lístku jídlo, o kterém jsou přesvědčeni, že vědí, jak chutná," míní Šnajdr.

Domnívá se, že zážitková gastronomie má na Zlínsku šanci uspět jen tehdy, pokud si kuchař vychová vlastí klientelu ochotnou experimentovat. Ani tak však nemůže očekávat, že se k němu na oběd pohrnou zástupy lidí.

„Když jsem vaříval v Itálii, všiml jsem si, že hodně Italů má ve zvyku jít si do restaurace posedět a vychutnat si přitom opravdu kvalitní jídlo. Často i s více chody, včetně dezertu a předkrmu. Tady, když jdou lidé na oběd, zpravidla si dají menu, které je sice levné, ale málokdy vám dokáže nabídnout opravdový kulinářský zážitek," popisuje české stravovací návyky kuchař.

Podle něj se stav české gastronomie v posledních letech zlepšuje. Ovšem nabízet humra nebo ústřice ve zlínských restauracích je riskantní. Tyto delikatesy musí být čerstvé, aby měly správnou chuť, ale ne každý zákazník si je kvůli ceně může dovolit. Ústřice ležící půl roku v mrazáku tak ztrácejí hodně ze své původní lahodnosti.

„Že čerstvé suroviny ochucované pouze přírodními přísadami jsou alfou a omegou kvalitní kuchyně, jsem se naučil v Americe a Anglii, kde jsem vařil po boku opravdových mistrů. Práce po jejich boku mě hodně naučila a z této zkušenosti čerpám dodnes. Chutné jídlo uvaříte, jen pokud do vaření dáte srdce," uzavírá Pavel Šnajdr.

Autor: Lenka Kašparová

1.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 8 994 Kč Pomocní kuchaři Pomocní kuchaři. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 8994 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Příjmeme pomocné kuchaře do školní jídelny. , Zkušenosti s prací v kuchyni vítány, nejsou však podmínkou, zaučíme. , Jedná se o pomocné práce v kuchyni, např. příprava příloh, úklidové práce, výdej obědů., Pracovní doba od 9:00 do 14:30 hodin., Pracovní poměr bude sjednán na dobu určitou, a to po dobu dočasné pracovní neschopnosti naši zaměstnankyně. , , Výhody: stravování ve školní jídelně, , Osobní návštěva - ZŠ, Dřevnická 1790, 760 01 Zlín od 6:00 do 14:00 hod.. Pracoviště: Základní škola zlín, dřevnická 1790 ,příspěvková organizace, Dřevnická, č.p. 1790, 760 01 Zlín 1. Informace: Bc. Pavla Dynková, +420 577 271 379,577 210 204. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 16 000 Kč Uklízeči a pomocníci. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: úklid a údržba nemovitostí včetně nejbližšího okolí budov, údržba a úklid kancelářských prostor s využitím jednoduchých pomůcek a elektrických úklidových strojů, úklid nebytových prostor, chodeb, hal., Výhody: stravenky. Pracoviště: Cream real estate, s.r.o. - zlín, 760 01 Zlín 1. Informace: Martin Ponížil, Hana Dlabajová, +420 573 776 333. Služby - Služby Kadeřník 15 000 Kč Kadeřníci Kadeřník/kadeřnice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: praxe, pracovitost, spolehlivost, zodpovědnost, profesionální a příjemné vystupování, Výhody: prémie po zapracování. Pracoviště: Petr karpíšek - zlín, náměstí Práce, č.p. 1099, 760 01 Zlín 1. Informace: Petr Karpíšek, . Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 23 000 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Expedienti. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 23000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: výpis z trestního rejstříku,dobrou fyz.kondici ,důslednost a zodpovědnost., Náplň práce: expedování potravinářského zboží podle objednávek, oprava DL, tisk DL, inventůry zboží., Práce pouze na noční směny nástup v 18.00 hod. od neděle do čtvrtka. , Možnost domluvy kratšího úvazku., Výhody: jistota stabilního zaměstnání na HPP, zaměstnanecké BENEFITY - příspěvek na životní pojištění,stravenky/,dovolená navíc.. Pracoviště: Alimpex food a.s. - zlín - louky, Jateční, č.p. 78, 760 01 Zlín 1. Informace: Marcela Svačinová, +420 731 128 625.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Emotivní peklo na fotbale v Nedachlebicích: inzultace, divadlo, výhrůžky

Ilustrační foto

Zlínská policie upozorňuje na uzavřenou komunikaci mezi Březůvkami a Ludkovicemi

Starostům obcí došla s medvědem trpělivost

Potulný medvěd hnědý začíná lidem na Valašsku vadit čím dál víc. Trpělivost už došla starostům dědin, ve kterých se huňáč-turista objevil. Hromadně píší na krajský úřad žádosti o povolení k odchytu zvířete. Co bude pak, se ale neví, zlínská zoo medvěda nechce.

Michálek neustupuje, ODS nechce jet do neznáma

Nic nového. Tak by se dala shrnout mnohahodinová povolební vyjednávání o nové vládě zlínské radnice. Jasno musí být ale nejpozději do konce měsíce.

Spadne klec? Medvěd má namále, zvažuje se past

Na medvěda, který se od poloviny září potuluje Valašskem, páchá škody a ztrácí plachost dokonce i před lidmi, pravděpodobně spadne klec. Doslova. Ochránci přírody plánují jeho odchyt. Nalákat jej chtějí do odchytové bedny, kterou přivezou v úterý ze slovenského národního parku Malá Fatra.

Stromy pro Olgu Havlovou a pomník pro dávno padlého nepřítele: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. října 2018.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT