VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Pavel Šnajdr: Chutné jídlo uvaříte jen tehdy, když do vaření dáte srdce

Zlín - Zlínský kuchař Pavel Šnajdr se specializuje výhradně na výrobu polévek. Svým zákazníkům je rozváží dennodenně domů nebo přímo do zaměstnání.

1.4.2013
SDÍLEJ:

Polévky kuchaře Pavla Šnajdra. Brokolicová s modrým sýrem.Foto: DENÍK/Karásek Jan

Nápad založit si firmu vařící polévky dostal v Anglii, kde pracoval jako kuchař. Po návratu do Zlína ještě sice několik let působil jako šéfkuchař v místních restauracích, potom si ale splnil svůj sen.

„Začínal jsem vařit šest druhů polévek denně, později jsem ale nabídku zredukoval. Vybudoval jsem si stálou klientelu, která se ke mně pravidelně vrací. V současné době mám tolik zákazníků, že nové objednávky nepřijímám," říká kuchař, který své polévky nabízí prostřednictvím webových stránek.

Za svůj úspěch prý vděčí především chuti a kvalitě připravovaného jídla, také příznivé ceně. Zásadně nepoužívá žádné polotovary ani umělá ochucovadla, pouze čerstvé suroviny. Základem poctivé polévky je prý domácí masový vývar.

„Ke svým polévkám přidávám rohlík z pivního kvásku. Ne každá pekárna ho ale umí správně upéct," říká Šnajdr.

Musel jsem obejít několik pekařství v okolí, než jsem objevil jedno, kde dělají rohlíky správně propečené a křupavé. K ochucování polévek používám jen pepř, sůl a čerstvé bylinky. To stačí," tvrdí kuchař.

Do polévek nepřidává mouku, proto jsou vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou. Vaří prý spíše tradiční české polévky.

„Lidé ve Zlíně jsou specifičtí zákazníci. Neradi zkoušejí nové kombinace chutí. Když se jdou najíst, vyberou si z jídelního lístku jídlo, o kterém jsou přesvědčeni, že vědí, jak chutná," míní Šnajdr.

Domnívá se, že zážitková gastronomie má na Zlínsku šanci uspět jen tehdy, pokud si kuchař vychová vlastí klientelu ochotnou experimentovat. Ani tak však nemůže očekávat, že se k němu na oběd pohrnou zástupy lidí.

„Když jsem vaříval v Itálii, všiml jsem si, že hodně Italů má ve zvyku jít si do restaurace posedět a vychutnat si přitom opravdu kvalitní jídlo. Často i s více chody, včetně dezertu a předkrmu. Tady, když jdou lidé na oběd, zpravidla si dají menu, které je sice levné, ale málokdy vám dokáže nabídnout opravdový kulinářský zážitek," popisuje české stravovací návyky kuchař.

Podle něj se stav české gastronomie v posledních letech zlepšuje. Ovšem nabízet humra nebo ústřice ve zlínských restauracích je riskantní. Tyto delikatesy musí být čerstvé, aby měly správnou chuť, ale ne každý zákazník si je kvůli ceně může dovolit. Ústřice ležící půl roku v mrazáku tak ztrácejí hodně ze své původní lahodnosti.

„Že čerstvé suroviny ochucované pouze přírodními přísadami jsou alfou a omegou kvalitní kuchyně, jsem se naučil v Americe a Anglii, kde jsem vařil po boku opravdových mistrů. Práce po jejich boku mě hodně naučila a z této zkušenosti čerpám dodnes. Chutné jídlo uvaříte, jen pokud do vaření dáte srdce," uzavírá Pavel Šnajdr.

Autor: Lenka Kašparová

1.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 15 000 Kč

Mechanici a opraváři motorových vozidel Automechanici. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky: vyučen v oboru automechanik, opravář zemědělských strojů apod., ŘP sk. C. Pracoviště: Truck line czech s.r.o. - napajedla, Kvítkovická, č.p. 1386, 763 61 Napajedla. Informace: Miroslav Talaša, +420 608 263 694.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 17 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Provozní údržbáři (junior). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 17000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce na plný pracovní úvazek, možnost práce přesčas. , Požadujeme spolehlivost, pečlivost, manuální zručnost. Vhodné i pro absolventy učňovských oborů., Výhody: příspěvek zaměstnavatele na ŽP, příspěvek na stravenky, závodní jídelna, Flexi passy. Pracoviště: Spur, a. s. - sídlo, třída Tomáše Bati, č.p. 299, 763 02 Zlín 4. Informace: Olga Gajdošíková, .

Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 20 000 Kč

Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladníci ve výrobě. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: manipulace s materiálem a hotovými výrobky, balení dílů, skladová evidence, vstupní přejímky, expedice, , Požadavky: schopnost ovládat PC, samostatnost, zodpovědnost, flexibilitu, oprávnění na VZV výhodou, Nabízíme: stabilní zaměstnání v rozvíjející společnosti , Práce je fyzicky náročnější., Výody: stravenky, příspěvek na dopravu, fit bonus + 1000 Kč měsíčně, věrnostní ohodnocení aj., 22 dní dovolené. Pracoviště: Anc components, s .r. o. - sídlo, Nábřeží, č.p. 737, 760 01 Zlín 1. Informace: Kristýna Sedláčková, +420 734 224 119.

Výroba - Výroba Provozní zámečníci, údržbáři 18 000 Kč

Provozní zámečníci, údržbáři Údržbáři. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 19000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nejlépe vyučeného v oboru Elektrikář (není podmínkou), s čistým TR. Dále ideálně s praxí v údržbě., Požadujeme všeobecnou manuální zručnost, pečlivost, samostatnost a důslednost, řidičský průkaz B., Náplní práce je komplexní správa a údržba svěřeného objektu, zajištění chodu kotelny, vzduchotechniky, el.proudu, vody, plynu atd., provádění drobných oprav., Pracovní doba: po - pá, 6:00 - 14:30, Nabízíme: 25 dní dovolené, příspěvek na stravu, příspěvek na PP a další zaměstnanecké benefity., Nástup: IHNED, Výhody: příspěvek na stravování, příspěvek na PP, ŽP, 25 dní dovolené a další. Pracoviště: Almed servis, s.r.o. - pracoviště, Chrastěšovská, č.p. 862, 763 12 Vizovice. Informace: Ing. Jana Berková, +420 778 488 802.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trenér fotbalistů Zlína Michal Bílek si žádné přehnané cíle před startem FORTUNA:LIGY nedává.

Chceme získat víc bodů než v minulé sezoně, říká trenér Zlína Bílek

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Do Zlína si nejdu odpočinout, říká navrátilec Tomáš Poznar

V Plzni, kde má smlouvu, s ním nepočítali, proto útočník Tomáš Poznar moc toužil zůstat v Ostravě a dál spolupracovat s trenérem Bohumilem Páníkem. Jednání devětadvacetiletého fotbalisty s vedením Baníku ale v pondělí definitivně ztroskotalo, a tak vysoký forvard rád kývl na nabídku rodného Zlína.

AKTUALIZOVÁNO

Převrácený náklaďák s hašeným vápnem zavřel kvítkovickou křižovatku

Ke střetu dvou osobních vozidel a nákladního automobilu došlo v úterý krátce po devatenácté hodině na křižovatce v Otrokovicích - Kvítkovicích. Nehoda se obešla bez zranění osob. Vozidla místem ale neprojedou.

Dům psího utrpení a dvoujazyčná likvidace gigantického burgeru: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v úterý 17. července 2018.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT