Přály jsme si to, radost je tudíž obrovská, těší vedoucí Hanu Lukášovou. Dvojkou jsou dámy z Otrokovic

Jejich vítězné menu, které nadchlo a ohromilo chuťové buňky odborné poroty, tvořila rajčatová polévka s mozzarelou, přírodní vepřová panenka se smetanovými žampiony a mrkvovo-bramborovým pyré s rozmarýnem a čokoládový krém.

„Při volbě menu nám tak trošku pomohli studenti. Zmíněné pokrmy jim totiž hodně chutnají, mají je rádi, navíc se jedná o jednoduchá a dobrá jídla," řekla Deníku vedoucí gymnaziální kuchyně Hana Lukášová. Ve skrytu duše doufala a věřila, že vyhrají.

„Přály jsme si to, radost je tudíž obrovská. Jednak prezentujeme úspěchem školu, a pak je to odměna za naši práci, kterou děláme dobře, alespoň tedy myslím," netajila v úterý v podvečer nadšení Hana Lukášová. Nadšený z jejich úspěchu je také ředitel školy Jan Chudárek.

Soutěž O nejlepší oběd

„Samozřejmě je to úspěch a potvrzení, že naše školní kuchyně svou práci odvádí na sto procent. Denně máme sedm set až osm set obědů. I to svědčí o tom, že studentům i pedagogům chutná," řekl Jan Chudárek. Na přípravě celého menu měly jako ostatní kuchařské týmy dvě hodiny.

„Nervozita byla, ale malá. Nebyla to žádná hrůza, vítězná jídla totiž běžně vaříme, máme je natrénovaná ze školního roku," zasmála se Hana Lukášová s tím, že soutěže se zúčastnily už podruhé. Před dvěma roky skončily čtvrté.

Tým kuchařek zlínského gymnázia porazil devět konkurenčních jídelen z celé České republiky. Na krásném druhém místě skončily kuchařky ze Základní školy Mánesova v Otrokovicích. U poroty zabodovalo jejich menu v podobě mrkvovo-zázvorového krému, pošírovaného filetu mahi-mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opečeným bramborem s tvarohovým krémem s malinami.

„Letos jsme se soutěže zúčastnily už počtvrté, z toho jednou jsme skončily na druhém místě. Bylo to zrovna předloni. A teď jsme opět skončily na druhém místě. Samozřejmě nás to potěšilo, byly jsme z toho mile překvapené, máme velkou radost. Je to ocenění naší práce a také, že dokážeme vymýšlet něco nového a chutného," zhodnotila úspěch pro Deník vedoucí otrokovické školní jídelny Základní školy Mánesova Anna Vičánková.

Do letošního pátého ročníku se přihlásilo celkem 79 jídelen z celého Česka s obědovým menu na téma Moderně a originálně.

„Třetí místo získala jídelna z Velkých Svatoňovic za variaci na polévku z celé mrkve s čočkovými noky, roládu z mahi-mahi plněnou lososem s barevnými brambory, jogurtovo-koprovým dresingem a polníčkovým salátem a za polentový koláč se švestkami," informovala za pořadatele Tereza Knířová.