„Ačkoli jsme o půl páté ráno příliš nečekali návštěvu rodin s dětmi, tak i ty tři přišly. Zbytek pozorovatelů byli lidé různého věku, počínaje žáky základních škol až po seniory," přiblížil Marin Kolařík ze Zlínské astronomické společnosti, která Hvězdárnu Zlín provozuje.

Přechod Venuše přes sluneční kotouč bude znovu k vidění až za 105 let.

Vesmírná show nad Uherským Brodem probleskovala zpoza mraků

Lehký nádech nervozity bylo možné cítit ve středu 6. června mezi pátou a sedmou hodinou ranní na střeše hvězdárny v Uherském Brodě při pozorování přechodu Venuše přes sluneční kotouč.

Zhruba desítka astronomických nadšenců tam totiž musela dlouhé minuty nejistě čekat, zdali se Slunce prodere zpoza pásu mraků nad východním horizontem. Naštěstí se mu to během dvouhodinového úkazu podařilo hned několikrát. Poprvé to ale bylo až po tři čtvrtě hodině. Přestože v té chvíli pozorovatelé rychle nakukovali do dvou připravených čočkových dalekohledů, a fotoaparáty opatřené filtry se mohly ucvakat, slunce za několik okamžiků lehounce přikryl mlhovinový závoj, což umožnilo sledování nebeského divadla pouhýma očima. „Už jsem spokojený, pihovaté Slunce jsem stihl nejen zahlédnout, ale i vyfotit," nadšeně křičel jeden z hloučku přihlížejících. Než vesmírné představení skončilo, podařilo se skupině prokřehlých obdivovatelů oblohy zahlédnout slunce s pihou ještě několikrát. „Nebylo to sice tak působivé, jako před osmi lety, ale dobré něco," poznamenal vedoucí uherskobrodské hvězdárny Rostislav Rajchl. Stejnou vesmírnou show za účasti Slunce a Venuše uvidí lidé ve střední Evropě až za 105 let. (pb)