Firma tvrdí, že provoz bude v souladu s platnými předpisy

Kvůli obraně svých práv založili také občanské sdružení Halenkovická dolina a s prosbou o pomoc se obrátili i na ombudsmana nebo třeba ministerstvo životního prostředí. Podle úřadů ale zatím vybudování lakovny nic nebrání. „Nová lakovna má údajně zlepšit životní prostředí a stávající stav, protože kontejnery se zde už natírají několik let. Firma už zahájila výstavbu základů, přitom zatím nemá stavební povolení. Na náš popud zatím stavební práce stavební odbor zastavil,“ popsala místopředsedkyně sdružení Halenkovická dolina Jana Očadlíková.

Předseda představenstva firmy Fagus Vladimír Podéšť však obavy Halenkovických vyvrací. „Projekt jsme zadali odborné firmě. Lakovna bude splňovat všechny přísné normy, ještě před kolaudací bude monitorována různými měřeními. Nevyplatí se mi, abych obcházel zákon,“ prohlásil.
To potvrzuje i jednatel firmy Trendis, s.r.o., která lakovnu projektovala, Pavel Báborský. „Nyní čekáme na vyjádření k projektové dokumentaci. Lakovna v Halenkovicích je naprosto standardní a vyhovuje všem předpisům,“ sdělil.

Firma prý ročně vyprojektuje podobných lakoven asi patnáct. „V Halenkovicích jsme navrhli stavbu bez filtrů zachycujících nečistoty, protože jich není potřeba. Bude totiž užívána kvalitní rychleschnoucí barva, která škodlivé látky neobsahuje,“ vysvětlil. To však obyvatele neuspokojuje. „Lakovna má vzniknout v dolině, kde jsou špatné rozptylové podmínky. Všechny úřady, na které jsme se obrátili, chtějí problematiku řešit až po případné výstavbě, případně kolaudaci,“ řekl předseda sdružení Roman Šavara.

Lidem vadí i to, že lakovna se nachází jen několik desítek metrů od zástavby rodinných domů. K odmítavému postoji je podle Šavary vede i nedůvěra k jednání zástupců firmy, hygieny a dalších úřadů. „Již patnáct let se lakování provádí v opláštěném přístřešku při otevřených vratech. Všichni, včetně kraje, stavebního úřadu, hygieny či obce o lakování vědí, ale nikdo razantně nezasáhl a nezakázal je,“ přiblížil Šavara s tím, že hygienická stanice provedla několik kontrol, ale jelikož byly hlášené, nic nezjistily.

Krajská hygienická stanice ve Zlíně již firmu monitoruje. „Požádáme investora, aby nechal zpracovat autorizovanou osobou nové hodnocení zdravotních rizik, co a kolik bude vypouštět,“ sdělil zástupce ředitele hygieny František Pařízek. Jako bouřlivou popsal situaci kolem lakovny starosta Halenkovic Jaromír Blažek.

„Rozptylové podmínky v lokalitě jsou horší, to musí ale zhodnotit patřičné úřady. Prostředí je tam znečištěné, ale nelze vše svádět jen na lakovnu,“ míní Blažek. Podle něj k tomu přispívá i to, že lidé v Dolině topí tuhými palivy. „Navíc v minulosti tam sídlily různé výroby, kde se například míchaly jedy a různé prášky,“ uvedl starosta. Upozornil také, že v lokalitě je zvýšená koncentrace nemocných.

To tvrdí i místopředsedkyně sdružení Očadlíková. „V osmnácti domech z nejbližšího okolí podniku od roku 1988 onemocnělo devět osob rakovinou a šest z nich již zemřelo,“ vypočítala.

Starosta Halenkovic si myslí, že investicí do oficiální lakovny by se zlepšily v lokalitě životní podmínky. „Nyní firma obtěžuje okolí prašností a hlukem. Jako pozitivum vidím, že chce s lidmi jednat,“ vyjádřil se.

S firmou řeší situaci i stavební úřad v Napajedlích. „Výzvou jsme museli pozastavit stavební práce, které začaly bez stavebního povolení. Zahájili jsme řízení o odstranění stavby. Z hlediska územního plánu ale nemáme důvod stavbu nepovolit. Vše bude předmětem dalšího řízení,“ sdělil pracovník stavebního úřadu Roman Kedruš.

Doplnil, že firmě hrozí pokuta, jejíž výši však ještě stavební úřad nestanovil. Podle něj chce firma nyní provozovat lakovnu oficiálně, což je lepší než současná situace. „Podle našich informací tam sice lakovna nikdy nestála, ale údajně tam funguje,“ vysvětlil.

Stavba lakovny už přitom byla podle Podéště jednou povolená, a to v roce 2002. „V roce 2004 jsme vybetonovali základové pásy, ale pak jsme práce přerušili. Letos jsme ale zahájili rekonstrukci. Dříve tam stála hala, takže jsme strhli staré opláštění a udělali nové patky. Oznámení o zastavení prací jsme ale akceptovali,“ sdělil předseda představenstva. A proč si firma ze Slušovic vybrala právě Halenkovice? „Výroba zde funguje už přes třicet let amy v ní jen pokračujeme. Nyní montujeme zateplené kontejnery, předtím areál sloužil jako nájemní park,“ řekl Vladimír Podéšť.

To, že v areálu již dnes funguje lakovna, nepotvrdil. „Pouze tam pod přístřeškem přelakováváme nájemné poškozené kontejnery. Nic se tam nestříká,“ vysvětlil. Podle Podéště nová provozovna prostředí prospěje. „S obyvateli se budeme snažit dohodnout. Některé jejich požadavky, jako například odizolování podlahy, jsme již splnili,“ zdůraznil.

Další požadavky občanského sdružení, mezi které patří například čtyřicet metrů vysoký komín, vymezení ochranného pásma pro rodinné domy nebo vyjádření ochránců přírody však považuje Podéšť za nesmyslné.

„Nejsem odborník, takže stavbu komínu nebo montáž filtrů jsem zadal odborné firmě. A dle zákona neexistuje žádné ochranné pásmo, které bychom vůči obytné zástavbě museli dodržet,“ vyjmenoval Vladimír Podéšť s tím, že se nebrání ani nákladným filtrům s aktivním uhlím, pokud odborníci navrhnou jejich umístění.

PŘEČTĚTE SI DALŠÍ ZPRÁVY ZE ZLÍNSKÉHO KRAJE:

Zpravodajství Sport Kultura Podnikání Černá kronika