Poslední kontrola mostu před dvěma lety však žádný problém nepředvídala. Mostaři chtěli na další revizi přijít až v roce 2017. Nová lávka tam však bude stát už letos. Výměna poškozeného trámu totiž možná není, a tak půjde zhruba třináct let starý můstek kompletně dolů a nahradí ho jiný.

Sousední most nahradí také

„Rozhodli jsme se pro železnou příhradovou lávku s dubovou podlahou. Máme hotovou projektovou dokumentaci a připravujeme výběrové řízení na dodavatele," popsal starosta města Jaroslav Končický. Projektant počítá s rozpočtem milion sedm set tisíc korun. Radnice však doufá, že konečná částka bude o něco nižší. Současný dřevěný most vyšel město na půl milionu korun.

Podle starosty by ale obyvatelé ještě minimálně dva měsíce s novou lávkou počítat neměli. Otevřená má být až v průběhu října. „Chceme ji samozřejmě otevřít co nejdřív. Lidé si stěžují. Byli na ni zvyklí a teď jim chybí, byť o kousek dál je další lávka," popsal situaci ve městě Končický.

Že ji lidé postrádají, je zřejmé i z častých dotazů obyvatel na webu města. „Tento most je spojka asi pro všechny a třeba pro staré lidi musí být strašně namáhavé všechno obcházet," napsala starostovi už v polovině minulého měsíce jedna z netrpělivých obyvatelek, která se podepsala jako Lea.

I sousední lávku, která je od té poškozené vzdálená asi sto padesát metrů, radnice časem nahradí železnou. „To abychom sjednotili jejich vzhled," uzavřel starosta Končický.

MICHAELA BARTOŠOVÁ