„Čtyři porody byly spontánní, v jednom případě jsme museli přistoupit k císařskému řezu. Ovšem mnohem více práce jsme měli čtvrtou adventní neděli, kdy jsme měli deset porodů," řekl lékař gynekologicko-porodnického oddělení KNTB Vladimír Kalist.

Až pětatřicet lidí ošetřili na Štědrý den až do Božího hodu zdravotníci ORL oddělení. Čtyřem lidem vytahovali rybí kost z krku, mezi nimi bylo i 1,5 roku staré dítě. „Štědrý den byl pro nás počtem ošetřených pacientů jako běžný pracovní den. Lidé přicházeli hlavně se záněty středního ucha, záněty krčních mandlí nebo s krvácením z nosu," sdělila lékařka ORL Lenka Rokytová.

Na úrazové ambulanci KNTB skončilo na Štědrý den devětapadesát pacientů. Čtyři z nich si svá zranění způsobili kvůli nadměrnému požití alkoholu.

„Po pondělní ranní ledovce jsme tu měli hodně pacientů s poraněním po pádu, a to například se zlomeninami horních a dolních končetin a s pohmožděninami. Tři pacienty jsme museli operovat, a to se zlomeninou loktu, kotníku a kolena. Další tři pacienty jsme operovali na Boží hod," řekl lékař traumatologického oddělení KNTB Pavel Kacr.

Osm pacientů zůstalo hospitalizováno na Štědrý den na oddělení interní kliniky KNTB. „Šlo o infarkt, dehydrataci nebo kolaps," sdělila mluvčí KNTB ve Zlíně Karla Havlíková.

JANA ZAVADILOVÁ