Místopředseda lékařského odborového klubu nemocnice Jan Uhýrek se k tomu nechtěl příliš vyjadřovat, návrh chce nejprve projednat s lékaři. Nemocnice byla jediná v Česku, která nechtěla akceptovat stažení výpovědí, ale lékařům doporučila, ať se přihlásí do nového přijímacího řízení.

„Osobně s tím problém nemám. Nicméně nemám žádný mandát k tomu, abych teď předjímal, jakým způsobem se k tomu postavíme. Je to nový kompromisní návrh,“ řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu Uhýrek, který je zároveň členem dozorčí rady. Dozorčí rada nemocnice, která se ve čtvrtek sešla, s předneseným návrhem souhlasila.

Karásek dnes ČTK řekl, že věrnostní příplatek činil po pěti letech přibližně 5 000 Kč ročně, po deseti letech 10 000 Kč, po 15 pak 15 000 Kč. Maximální částka, kterou mohl lékař ročně na penzijním připojištění získat, byla 24 000 Kč za rok.

Situace v Uherském Hradišti se začala vyhrocovat poté, co ředitel nemocnice oznámil, že lékaři, kteří výpověď podali a chtějí se vrátit zpět, musejí podat žádost o přijetí do pracovního poměru. V případě, že by je vedení nemocnice přijalo, platila by pro ně například i tříměsíční zkušební lhůta.

„Teď je na doktorech, aby si návrh promysleli a přistoupili nebo nepřistoupili na něj. Věřím, že zvítězí lidský rozum a že tato nemocnice bude schopná i po 1. březnu zajistit kvalitu a rozsah zdravotní péče tak, jako doposud,“ řekl předseda dozorčí rady Ladislav Kryštof. Dodal, že pokud do 28. února lékaři výpovědi nestáhnou, od 1. března již nebudou zaměstnanci nemocnice v Uherském Hradišti.

Karásek k tomu řekl, že jde o doporučující návrh hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD), který on zvážil a přistoupil na něj. „K celkové situaci se toto jeví jako nejvhodnější k zajištění péče v nemocnici,“ poznamenal.

Před několika dny hejtman ČTK mimo jiné řekl, že Karásek již má uzavřené nové pracovní smlouvy s 20 lékaři. Podle Kryštofa ovšem stav lékařů v Uherském Hradišti není naplněný a „je nutné, aby přišli další lékaři, aby stávající personál nemusel být přetěžován“.

V ostatních nemocnicích Zlínského kraje se situace již uklidnila. Vedení Krajské nemocnice T. Bati ke čtvrtku přijalo 122 zpětvzetých výpovědí z celkem 127. Mluvčí nemocnice Karla Havlíková ve čtvrtek ČTK řekla, že vedení očekává celkem 125 zpětvzetí. Kromě jedné výpovědi dnes všech 48 lékařů stáhlo výpovědi v Kroměříži. Vsetínská nemocnice přijala zpět všech 38 doktorů.

(slu mol)