Stále jsou ještě kojena, postupně však začínají ochutnávat i potravu dospělých. Návštěvníci celou tlupu uvidí v africké oblasti zoo ve společné expozici s plameňáky růžovými.

Domovem těchto atraktivních primátů je jižní část ostrova Madagaskar. Nejlépe se cítí v otevřené, keři zarostlé krajině nebo dokonce mezi holými skalami. Umí výborně šplhat, skvěle zvládají i skoky ve větvích stromů.

„Jsou to velcí milovníci sluníčka a ve sluneční lázni si přímo libují. Především dopoledne je návštěvníci zlínské zoo mohou zahlédnout, jak se vyhřívají v poněkud zvláštní pozici. Lemuři leží na hřbetě či sedí opřeni o kmen stromu a všechny čtyři končetiny mají široce roztažené," popisuje Bujáčková.

Na jejich jídelníčku dominuje ovoce a zelenina, příležitostně si pochutnají i na hmyzu. Ve zlínské zoo dostávají směs nejrůznějšího ovoce (hrozny, broskve, mango, banány) a zeleniny (mrkev, okurky, rajčata, nejoblíbenější je červená řepa), jako doplněk potravy pak slouží vařené kuřecí maso, tvaroh, ovesné vločky a vařená rýže.

Katy žijí v tlupách o třech až dvaceti jedincích. Jádro skupiny tvoří dospělé samice, mezi nimiž existuje dobře vymezené hierarchické pořadí. Tlupu vždy vede dominantní samice. Ve srovnání s ostatními příbuznými tráví tito lemuři nejvíce času na zemi. Na rozdíl od jiných druhů lemurů jsou to téměř výlučně denní zvířata, návštěvníci je tak mohou pozorovat celý den. Dožívají se věku kolem 20 let.

Samice lemurů kata rodí zpravidla jen jediné mládě, výjimečně se však mohou objevit i dvojčata. Mládě se ihned po narození pevně zavěsí na matčino břicho, kde zůstane přibližně dva týdny. Poté se přesune na hřbet, odkud začíná pozorovat a prozkoumávat nejbližší okolí. Unikátní je zbarvení očí mláďat. Po narození jsou jasně modré. Charakteristickou žlutou barvu získají jejich duhovky až časem.

První lemuři kata se ve zlínské zoo objevili již v roce 1990. Jejich chov pokračoval bez přerušení až do roku 1997, mláďat se však zoo nedočkala. V roce 2001 se rozhodla tradici chovu těchto hravých primátů obnovit. První mláďata se narodila v roce 2005, od tohoto roku se, včetně těch letošních, podařilo odchovat téměř 30 mláďat. Malí lemuři prozatím zůstanou ve zlínské zoo.