Sama o sobě tvrdí, že na sbírání hub je doslova maniak. „Horší už je to s konzumací. Většinou to, co nasbírám, taky rozdám po kamarádech a známých,“ přiznala.

V lese si vybírá především praváky, václavky, suchohřiby a holubinky. „Nesbírám hřiby, které neznám. Nechci se totiž otrávit,“ poznamenala houbařka.
Podle odborníků rostou v posledních dvou týdnech na Valašsku téměř všechny druhy hřibovitých hub. „Jde například o holubinky, muchomůrky růžovky, začíná se objevovat velmi oblíbený hřib hnědý, lidově zvaný suchohřib, dále kozáci, křemenáče či klouzci,“ vyjmenoval některé z druhů mykolog Josef Hrnčiřík ze Vsetína.

Velké množství nalezených právě rostoucích hub je však vlivem horkého letního počasí červivých. Prudký nárůst teplot v posledních dnech může být také předzvěstí konce houbařské idylky. „Pokud totiž nebude pršet, horka růst hub zastaví. Velké teploty také mohou způsobit, že již vyrostlým plodnicím začnou praskat kloboučky,“ vylíčil Hrnčiřík.

Vášeň pro houby má také své stinné stránky. Odborníci často upozorňují zejména na nebezpečí záměny některých jedlých hub za nejedlé nebo jedovaté.
Požitek z dobré večeře z čerstvě nasbíraných plodů lesa tak může někdy skončit i tragédií. „V současnosti hrozí například záměna muchomůrky tygrované za muchomůrku růžovku, kterou lidé znají také pod názvem masák,“ upozornil Hrnčiřík.

Letošní houbařská sezona se už „projevila“ také na interním oddělení vsetínské nemocnice. „Od neděle jsme přijali čtyři pacienty s nevolnostmi po požití hub. Jednalo se však spíše o problémy vzniklé nedostatečnou tepelnou úpravou než o záměnu,“ prozradila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková.