K nejčastějším letním nákazám patří průjmová onemocnění. Mohou za to teploty

„Například výskyt salmonelózy se oproti chladnému období roku zdvojnásobuje až ztrojnásobuje. Dalšími infekčními nemocemi, které se mohou v létě v kolektivech vyskytnout, jsou virové záněty mozkových blan. Ty mají většinou rychlý a lehčí průběh,“ uvedla vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hana Tkadlecová. K nákazám podle ní při vysokých teplotách dochází při nesprávném skladování surovin a hotových pokrmů.

„Pokud není následné tepelné zpracování pokrmů dokonalé nebo se jídlo pouze přihřívá nebo ohřívá v mikrovlnné troubě, je to ten pravý moment pro útok patogenních bakterií na naše zažívací ústrojí,“ doplnila.

Z pohledu teplého období roku je podle ní velmi rizikovou činností grilování a opékání. „Důležité je taky dbát na rychlý transport především uzenin z obchodu domů do chladničky,“ poradila hygienička.

Ve Zlínském kraji bylo za loňský rok evidováno osm set šedesát případů salmonelózy. „Letos se tato infekční nákaza objevila zatím sto šedesát šestkrát,“ vyčíslila epidemioložka Tkadlecová. „Nejúrodnější“ týdny podle ní ale máme ještě před sebou.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Pro prevenci proti možným chorobám provádí zlínská krajská hygienická stanice pravidelné kontroly v různých zařízeních. „Kontroly ve stravovacích provozech probíhají v průběhu celého roku a zaměřují se na správné skladování či dodržování technologických postupů. K nákaze totiž většinou dochází až při několikanásobném pochybení v řetězci přípravy jídla,“ popsala hygienička Hana Tkadlecová.

Zdroj nákazy ale podle ní často může vzejít i z domácích surovin a z nich připravených jídel.

„Paradoxně na základě kontrol z minulých let například zmrzlina v našich podmínkách není rizikovou potravinou. Samozřejmě při dodržení všech pravidel,“ poznamenala Tkadlecová.

V teplých letních dnech se mohou podle napajedelského praktického lékaře Pavla Talaše objevit nejen průjmová onemocnění, ale i respirační infekce. „Zatím je klid. Někdy je ale počasí, jako je teď, třeba na průdušky náročnější než zima,“ poznamenal doktor. „Pokud někdo dostane například salmonelózu, mívá průjem a mohou, ale nemusejí se objevit teploty. Důležitá je při takovýchto problémech především hydratace organismu,“ vzkázal.

Zvýšený počet pacientů prozatím nezaznamenal ani praktický lékař Martin Beníček z Nezdenic na Uherskohradišťsku. „V létě chodí lidé spíše s průjmovými onemocněními, v zimě mají zase problémy s dýchacími cestami,“ popsal lékař svoji zkušenost.

Některé nákazy si mohou lidé do Zlínského kraje přivézt také ze zahraničí. „Jsou to opět průjmová onemocnění. Zde se ale do popředí dostává bacilární úplavice, kterou se lidé nakazí především v oblíbených destinacích jako Egypt, Turecko a Tunisko,“ vyjmenovala hygienička. Epidemiologové podle ní každoročně evidují také případy virové hepatitidy typu A. „Proti té se lze před odjezdem do rizikových oblastí naočkovat,“ doplnila Tkadlecová.

Hygienička radí:

K zásadám pomáhajícím předcházet nákaze letními infekcemi patří:
- důkladné omývání ovoce,
- dostatečné tepelné zpracovávání hlavně rizikových potravin (sem patří nejen masné výrobky, uzeniny, ale i mléčné výrobky a výrobky z vajec,
- hygiena rukou na cestách (lze zakoupit cestovní balení dezinfekce),
- při zahraniční dovolené pít jen originálně balenou pitnou vodu, nedávat si led, vyvarovat se konzumaci listové zeleniny ze „švédských stolů“.

Zdroj: Hana Tkadlecová, krajská hygienická stanice Zlín