„Cena je rozhodující. Lidé mají hlouběji do kapsy, snažíme se držet loňské," řekla mluvčí vsetínského střediska volného času Alcedo Simona Hlaváčová.

Mnozí rodiče z finančních důvodů dávají své děti do levnějších příměstských táborů, kde je o ně postaráno přes den, pobytové tábory se obsazují hůře. Z 19 příměstských táborů má Alcedo podle Hlaváčové zaplněných šest, na všech pobytových táborech volná místa ještě jsou.

„Postupně se nám také mění poměr obou typů táborů. Zatímco v roce 2003 jsme měli deset pobytových a dva příměstské, o tři roky později to bylo osm na čtyři a předloni se poměr dokonce otočil, když jsme pořádali devět pobytových a 11 příměstských táborů," uvedla Hlaváčová.

Letos Alcedo pořádá pobytových táborů 13. Je mezi nimi poznávání přírody, škola čar a kouzel, ale také golfový, vodácký a plavecký tábor. „O sportovní tábory je velký zájem. Rodiče chtějí, aby se jejich děti hýbaly," dodala Hlaváčová.

Týdenní tábory Alceda stojí od 2000 do 3000 korun, dražší je plavecký a golfový. Příměstské tábory přijdou na 1300 až 1700 korun. Podobné ceny mají i tábory pořádané krajskou organizací Pionýra. Týdenní stojí 2200 až 2500 korun, čtrnáctidenní pobyt 3200 až 3300 korun.

„Téměř nikde jsme nezdražovali, podobné ceny držíme už tři roky," uvedla předsedkyně zlínské a olomoucké organizace Pionýra Darina Zdráhalová.

Zlínská organizace Pionýra pořádá devět tematicky zaměřených letních táborů. Ani Pionýr zatím plno nemá. „Na každém turnusu je několik volných míst. Zájem je nižší, je to dáno jednoznačně finanční situací rodin. Znám případ, kdy před rokem rodiče poslali na tábor všechny tři děti a letos vylosovali jen jedno," uvedla Zdráhalová.

Problémy s naplněním tábora má i občanské sdružení Čerchmanti z Hulína na Kroměřížsku, které každý rok pořádá v Hostýnských vrších šestnáctidenní tábor. Letos děti láká na dobrodružství z dob amerických zlatokopů.

„Téma je přitažlivé, ale velký zájem není. Některé děti raději sedí u počítače nebo lítají kolem činžáku. Svou roli hraje i to, že rodiče nemají peníze," řekl jednatel sdružení Pavel Janečka. Tábor stojí stejně jako loni, 3700 korun.

Křesťanské tábory dětem v Újezdu u Valašských Klobouků nabízí Salesiánský klub mládeže ze Zlína. Tábory pořádá odděleně pro chlapce a dívky, společné bývají až pro středoškoláky. Magistrátem dotovaná cena činí pro zlínské děti 2400 korun, ostatní zaplatí za desetidenní pobyt o 500 Kč více. Podle Petra Suchomela, který má v klubu tábory na starost, zatím termíny obsazené nejsou.

„Největší nápor nastane jako vždy v červnu," poznamenal Suchomel. Příměstský tábor přijde na 1200 korun.

Zlínské děti mohou o prázdninách využít i příměstský tábor na zdejším lyžařském svahu. Zaměřený bude na geocaching – hru, při níž hráč pomocí navigace hledá ukryté schránky.

Uskuteční se ve dvou termínech a přijde na 1800 korun. Rodiče mohou v létě svým dětem také přiblížit vysokoškolské studium. Zlínská univerzita chystá na prázdniny projekt Junior pro děti od pěti do deseti let, které si tak budou hrát na studenty.