Těmito slovy zahájil prezident Zlín Film Festu (ZFF) Čestmír Vančura druhou, podzimní část největšího a nejstaršího filmového festivalu pro děti a mládež u nás. Ten letos představí 280 snímků z 45 zemí světa.

Školám nabídne filmový program v kinech, ale opět také online přenosy po celé republice i ve světě. Zlín Film Festival se již podruhé koná v netradičním zářijovém termínu.

„Jsme moc rádi, se nám s ohledem na situaci podařilo festival úspěšně a bezpečně zrealizovat i v roce 2020,“ připomněl Čestmír Vančura.

Letos je hlavním tématem festivalu Literatura ve filmu.

Etnograf Josef Jančář (druhý zleva) s hejtmanem Zlínského kraje Radimem Holišem.
Etnografa Josefa Jančáře vyhlásili Osobností roku 2020 Zlínského kraje

„Když jsme přemýšleli nad tématem, tak jsme si řekli, že generace našich dětí moc nečte, protože mají i jiná lákadla. Tak jsem si řekli, že bychom jim rádi literaturu přiblížili alespoň prostřednictvím kvalitních filmových adaptací. Navíc budou mít i další diváci příležitost na našem festivalu shlédnout filmy jako například Přelet nad kukaččím hnízdem, Forest Gump a další snímky, které již na plátně nemají takovou možnost vidět,“ přiblížila umělecká ředitelka festivalu Markéta Pášmová.

Na 61. ročníku Zlín Film Festu uvidí diváci filmy v pěti soutěžních kategoriích – pro děti a mládež, dokumentární filmy pro mladé publikum, animovanou tvorbu a studentské filmy.

„V soutěžích máme letos připraveno 28 celovečerních snímků, 52 krátkých filmů animovaných a 35 krátkých studentských,“ řekla Markéta Pášmová, s tím, že 4 ze soutěžních snímků budou reprezentovat Českou republiku.

Perličkou v letošním filmovém programu je speciální uvedení digitalizované restaurované verze snímku Hotel Modrá hvězda, který se bude promítat v Kongresovém centru v pátek od 19. hodin.

„Zajímavostí je, že poprvé byla tato krásná prvorepubliková komedie publiku představena v roce 1941 právě ve Zlíně během Filmových žní,“ upřesnila Markéta Pášmová.

Trosky Světového obchodního centra v New Yorku po teroristickém útoku 11. září 2001.
Teror v přímém přenosu nás před 20 lety vyděsil všechny

Filmový festival ve Zlíně je také již tradičně místem setkávání filmových odborníků a tvůrců z celého světa.

"Pod názvem Zlín Industry Days 2021 nabídne zajímavé konference, prezentace, příležitosti pro neformální setkávání, výměnu názorů a zkušeností.

„Součástí programu bude například i sobotní setkání s americkým producentem Billem Gerberem. Budou představeny také opět filmové projekty, jež se budou ucházet o podporu z výtěžku aukce filmových klapek,“ připomněla Markéta Pášmová.

Podle organizátorů festivalu je Salon Filmových klapek již 24 let jednou z tradičních součástí jeho doprovodného programu. Letos jeho kolekce čítá 125 filmových klapek, které se budou dražit v neděli 12. září od 13 hodin. Kromě aukce bude neděle patřit také běhu. 6. ročník Festivalového půlmaratonu MONET+ Zlín, který nově odstartuje od Kongresového centra Zlín již v 15 hodin. Předcházet mu bude Festivalový VIVA rodinný běh v 11 hodin na náměstí Míru a přilehlém okolí.

Doprovodný program:

Hlavní festivalové téma Literatura ve filmu se promítne na filmové plátno i do doprovodného programu. Návštěvníci budou mít opět možnost navštívit řadu workshopů, koncertů, besed, výstav, virtuální realitu a další zajímavé aktivity pro celou rodinu.

„Nemůžeme opomenout malování na chodníku, speciální Zónu kouzel nebo letní kino a koncerty na náměstí Míru, uvedla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a pozvala i na mimořádný program v sobotu večer, kdy se uskuteční koncert u příležitosti oslav 90. výročí Barrandov Studia.

„Diváci by si jistě neměli nechat ujít Filmové melodie Ondřeje Soukupa v podání Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Chuhei Iwasakiho,“ doplnila Záhorová.

(Kompletní filmový i doprovodný program je k dispozici na www.zlinfest.cz a ve festivalové aplikaci Zlinfest.)

Hygienická opatření:

Festival budou stejně jako v loňském roce provázet nutná hygienická opatření odpovídající platném nařízením vlády. „Ve vnitřních prostorách a při projekcích bude povinné nošení respirátorů, budeme dodržovat kapacitní limity. Opět máme vyčleněný i speciální tým pro desinfekci,“ vyjmenovala výkonná ředitelka festivalu Jarmila Záhorová a zdůraznila také, že návštěvníci budou povinni předkládat potvrzení o bezinfekčnosti: „V případě zájmu si po předložení dokladů prokazujících bezinfekčnost mohou lidé vyzvednout na pokladnách speciální pásky a vyhnout se tak jejich předkládání při každém vstupu do kina nebo vnitřních festivalových prostor. Registrace je v letošním roce dobrovolná.“ 61. ročník Zlín Film Festivalu se letos historicky poprvé koná ve dvou částech. Jarní 1. díl se uskutečnil v původním termínu festivalu v online podobě.

O festivalu:

Podzimní 2. díl v tradičním formátu začíná již 9. září a potrvá do 15. září. ZLÍN FILM FESTIVAL – Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež je nejstarší a v současnosti největší filmovou přehlídkou svého druhu na světě.

Jeho prestiž se rok od roku zvyšuje nejen v rámci České republiky, ale také v zahraničí. Svědčí o tom i celá řada pozvání a účastí zástupců ZFF do porot mezinárodních festivalů v Rusku, Lotyšsku, Německu, Polsku, Řecku, Indii a v dalších zemích světa, velký zájem je také o filmovou dramaturgii festivalu. Významného ocenění se zlínskému festivalu dostalo v závěru roku 2019 v japonském Tokiu na KINEKO International Children´s Film Festivalu, kde získal cenu KINEKO HONORARY AWARD za přínos kinematografii pro děti a mládež.

Posláním festivalu je prezentace celosvětové filmové tvorby pro děti a mládež, její zpřístupnění dětskému divákovi a rovněž vytvoření kvalitní alternativy k běžně dostupnému audiovizuálnímu obsahu. Důležitým aspektem festivalu je mladé diváky prostřednictvím filmu vzdělávat, rozšiřovat jejich povědomí o okolním světě, rozvíjet jejich estetické, sociální a morální cítění.

Cílem odborného programu je systematicky přispívat k rozvoji české kinematografie pro děti a mládež. Pořadatelem festivalu je společnost FILMFEST, s.r.o.